Това сочат съдебни документи, с които днес се е сдобила агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Документите от 2011 и 2012 г. показват, че Наталия Веселницкая е била адвокат на военно поделение 55002 на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) по съдебно дело за права върху недвижим имот.

Съдът е отсъдил в полза на Федералната агенция по управление на държавното имущество. Руската агенция за държавните имоти е завела делото, за да си възвърне собствеността върху пететажна сграда в северен район на Москва, заемана от военното поделение.

Съдебните документи сочат, че сградата, която е била притежавана от съветското министерство на електронната промишленост, след разпадането на СССР е била продадена на две частни компании.

Ищецът по делото твърди, че приватизацията е била незаконна и че военното поделение на ФСС ползва спорния имот от 2007 г., след като двете компании губят през 2006 г. първото дело за собствеността и после обжалват присъдата чак до 2012 г. Сега сградата се заема от държавната компания "Електронинторг", която работи за военните.

През юни 2016 г. най-големият син на президента републиканец Тръмп, зет му и тогавашният шеф на предизборния му екип се срещат с Веселницкая. На тримата било казано, че рускинята притежава документи, злепоставящи кандидатката за президент на демократите Хилари Клинтън. Мнозина смятат, че тази среща е част от опитите на руското правителство да помогне на кампанията на републиканците, посочи АП.

Агенцията припомни, че впоследствие Веселницкая отрече публично да има каквито и да било връзки с руското правителство, но посредникът, уредил контакта, заяви, че тя разполагала с информация от генералната прокуратура на Русия.

Осми участник в срещата на Тръмп-младши с руска адвокатка >>>