Сегашният президент на САЩ вчера за първи път взе участие в среща на върха на НАТО.

При обиколката из новата централа на НАТО Тръмп буквално избута черногорския президент Душко Маркович, за да се озове в центъра на групата.

След като се подреди до генералния секретар Столтенберг, Тръмп си оправи небрежно костюма, усмихна се и започна да разговаря с литовската си колега Далия Грибаускайте, пренебрегвайки Маркович, посочва Ройтерс.

Двете ръкостискания на Тръмп с френския президент Еманюел Макрон също направиха впечатление. Първото беше, когато двамата се срещнаха за работен обяд.

Вижте двете ръкостискания >>


Двамата си стиснаха ръцете доста силно и продължително. На кадрите се видя как кокалчетата им побеляха.

Второто ръкостискане беше на срещата на върха на НАТО. Тръмп сграбчи ръката на Макрон и я разтърси енергично. На снимките изглежда, че Тръмп придърпва Макрон по-близо, докато той се дърпа назад и се опитва да се освободи от хватката му.

Не за първи път ръкостискания на Тръмп привличат вниманието. Неотдавна японският премиер Шиндзо Абе сякаш въздъхна от облекчение, след като Тръмп пусна ръката му след крепко здрависване, припомня Ройтерс.

Тръмп към Ципрас: Следя те

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е имал кратък разговор на четири очи с Тръмп в Брюксел, съобщават гръцки електронни медии.

"Следя те", казал Тръмп на Ципрас. "Бележите растеж и това е изумително", изтъкнал той и добавил: "Гърция е една прекрасна страна с прекрасни хора".

"Имах шанса да разговарям с американския президент Доналд Тръмп на срещата в Брюксел", е написал Ципрас в Туитър.

Американският президент пристигна в Сицилия за срещата на Г-7

Междувременно Тръмп вече пристигна в Сицилия, където днес и утре ще участва в срещата на Г-7 в Таормина.

Президентът на САЩ очаква тежки дебати за търговията и климатичните промени с останалите лидери от Групата на седемте най-развити страни, заяви неговият икономически съветник Гари Коун.

Американският президент смята да постави силно ударение върху значението на вътрешния икономически растеж. Неговите колеги от Г-7 са разтревожени, че той може да изпълни обещаната по време на предизборната кампания протекционистка политика и да се отметне от ангажимента на САЩ да намалят парниковите емисии по силата на Парижкото споразумение за климата.