В интервю за Дойче Веле Блеър твърди, че за Тръмп най-важно е именно семейството. Той вярва единствено и само на него.

ДВ: За никого не е тайна, че семейството играе много важна роля за Доналд Тръмп. Какво семейство ще бъдат Тръмпови, след като главата на фамилията стана най-могъщият човек в САЩ?

Гуенда Блеър: 
Всички ние виждаме, че Доналд Тръмп е силно привързан към семейството си. И той ще продължи да действа както досега - тоест, ще брани най-вече собствените си интереси. Тръмп винаги е имал много остър нюх за това как да извлече най-доброто за себе си от определена ситуация. Той действаше така като бизнесмен и ще продължи по същия начин и в Белия дом, като ще разчита особено много на семейството си. Знаем, че дъщеря му и зет му са много близо до него и в политиката.

ДВ: Доналд Тръмп има пет деца и три брака. Какъв вид семейство е това?


Блеър: 
Това е неговото семейство. И той му има пълно доверие. Мисля дори, че Тръмп вярва единствено и само на семейството си, което, впрочем, е много сплотено. Той вярва в себе си, а семейството е нещо като продължение на самия него. И всеки извън това семейство е аутсайдер. Самият Тръмп има петима братя и сестри и още навремето каза, че иска да има пет деца. Да, те са от три различни съпруги, но са си неговите пет деца.

ДВ: Мнозина обвиняват Тръмп в шуробаджанащина, защото назначи зет си Джаред Къшнър за свой главен съветник в Белия дом. Критикуват го също така, че е предал управлението на бизнеса си на своите синове, а това може да предизвика конфликт на интереси в ролята му на президент. Но Тръмп не се трогва особено от тези критики. Защо?

Блеър: 
Той е много хитър човек. Това е вън от съмнение, независимо дали го харесваме или не. Тръмп умееше да намира задни вратички, когато ставаше дума за бизнеса му. Беше достатъчно хитър да разбере как един фирмен фалит може да му помогне да не плаща данък общ доход в продължение на 20 години. И сега ще бъде достатъчно хитър да намери задните вратички в Белия дом. Той вече откри една от тях - а именно, че в САЩ няма закон, който да подведе под отговорност президента заради конфликт на интереси. Това му е пределно ясно. Също както му е ясно, че не е задължен да публикува данъчната си декларация. Всички други президенти публикуваха своите данъчни декларации. В Америка това има дълга традиция. Но Тръмп не е длъжен да следва техния пример. И това е още една вратичка, която той използва.

ДВ: По всичко изглежда, че децата на Доналд Тръмп играят много по-важна политическа роля от съпругата му. Така ли е, според Вас? И ако да - защо?


Блеър: 
Всичките му три съпруги бяха в известен смисъл много важни. Всички те са изключително привлекателни. И изглеждат като един вид аксесоар на алфа-мъжкаря. И трите съпруги на Тръмп играят тази роля много добре. И как да е иначе, след като професията им ги е научила да привличат вниманието върху себе си. В този смисъл те винаги са играели важна роля. Но неговата първа съпруга Ивана искаше повече. Тя искаше да бъде част от компанията и бракът ѝ се провали именно заради тези амбиции. Тръмп просто не иска да има никого до себе си. Той се нуждае от някого, който да е на крачка от него, но никога на преден план заедно с него.

ДВ: Означава ли това, че кръвните му роднини, децата, са по-важни за него от съпругите му?

Блеър: Мисля, че да. Жените са аксесоар, а децата са бъдещето. Те са династията, която крачи напред.

*Интервюто е публикувано тук>>