Той подчерта, че Великобритания трябва да се заеме с онези, които търсят убежище там – и да го направи на своя територия. Голямата част от бежанците в големия лагер в Кале чакат там удобен случай да преминат на английския бряг на Ламанша.

Саркози, лидер на дясната партия "Републиканците", миналата седмица обяви решението си да участва в президентските избори догодина. Той говори на политически митинг в Ле Туке и заяви:

„Настоявам за отварянето на център във Великобритания, който да се занимава с търсещите убежище във Великобритания, за да може Великобритания да си свърши работата, която я засяга“.

„Джунглата" не трябва да бъде в Кале или някъде другаде, защото това е република и тези, които нямат право да са тук, трябва да се върнат в своята страна“, добави той.

Речта на Саркози беше насочена към Договора от Ле Туке, който позволява на британските власти да проверяват паспортите на чужденци във Франция и обратното.

Споразумението между Лондон и Париж, подписано през 2003 г., е сочено от много десни политици във Франция като причина за струпването на мигранти в Кале.

Официално, споразумението остава валидно, дори ако Великобритания напусне ЕС, но правителствени източници в Париж заявиха, че е „малко вероятно“ Париж да може да продължи настоящия договор със страна, „която не е в ЕС“.

Наричан "Джунглата", бежанският лагер в Кале създаваше проблеми не само във френския град, но и за сигурността на превозите през тунела под Ламанша, и на моменти в отношенията между Франция и Белгия.

Френските власти няколко пъти се опитаха поне да ограничат мащабите на лагера, изселвайки части от него.