Документът предвижда взаимодействие в рамките на юрисдикциите на двете държави и при спазване на ангажименти, произтичащи от международни правни актове. Страните се съгласяват да си сътрудничат в обмена на информация и при изпълнение на искания за правна помощ в обхвата на международно-правното сътрудничество по наказателно-правни въпроси, съобщиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура.

Предвижда се сътрудничество в областта на организираната престъпност, корупция, тероризъм, трафик на наркотици, оръжия и хора, незаконно превеждане на хора през граница, изпиране на пари, конфискация на постъпления, придобити от престъпна дейност, киберпрестъпност и др., при спазване на всички процедури по поверителност, съгласно действащите законодателства на държавите.

Меморандумът не засяга правата и задълженията, произтичащи от други действащи междудържавни споразумения.

Това е първият документ, който урежда сътрудничеството между българската и сръбската прокуратури.

На срещата между българската делегация, водена от Цацаров, и сръбските им колеги беше подчертана важността на сътрудничеството между двете прокуратури. Подобни отношения са от ключово значение в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, стана ясно по време на срещата.
Всички въпроси от взаимен интерес могат да бъдат решени само в светлината на общи усилия, заявиха г-жа Доловац и г-н Цацаров, цитирани в официалното съобщение.

В него не се споменава дали двамата са обсъдили съдбата на банкера Цветан Василев, който се намира в Белград. Вече няколко години българските власти искат екстрадирането му България, за да бъде съден като ръководител на организирана престъпна група, източила КТБ. Сръбските власти обаче отказват

Заради това лично Сотир Цацаров написа сигнал срещу Сърбия до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността. Той се оплака, че българската прокуратура дори не получава отговори на писмата, които праща, въпреки "задължението на замолената страна да уведомява молещата страна относно решението си за екстрадиция на обвиняемо или осъдено лице".

Делото "КТБ" трябва да започне на 13 декември.