Това съобщиха самите те на пресконференция и благодариха на Министерството на външните работи, както и за международната подкрепа, предаде БТА.

Един от тях - Мартин Ангелов, каза, че проявата, която не е била разрешена от сръбските власти, е била мирен апел, организиран от сръбски последователи на забраненото в Китай дивжение Фалун Дафа (Фалун Гонг), заради неразрешен митинг на които бяха арестувани.

"Нямаме никакви политически намерения", коментира той.

Българите обясниха, че предварително планираното начинание не е било разрешено, но те все пак са отпътували за Белград, за да се срещнат със сръбските практикуващи и да обменят опит.

Виктория Джерманова разказа, че са пристигнали в Белград в неделя и са отишли до хостел, където са им поискани личните документи.

След това дошли сръбски полицаи и ги отвели в полицейско управление, а впоследствие били прехвърлени на друго място, предназначено за чужденци без статут.

Георги Плешков посочи, че срещата с консула ни е станала във вторник и че той ги е уверил, че МВнР използва всички възможни лостове за освобождаването им.

След задържането им са били принудени да подпишат декларация, че са дошли в страната, за да организират протест. Силите на реда са им казали, че ако не подпишат, няма да могат да напуснат Сърбия свободно и ще трябва да бъдат депортирани.

Снощи българите бяха освободени от ареста в Белград.