Днес се навършват 5 години от взрива, при който загинаха петима израелски туристи и български гражданин.

На мястото на атентата, където беше издигнат възпоменателен паметник, и тази година се проведе церемония в памет на жертвите, организирана от посолството на Държавата Израел. За нея  пристигнаха роднини на жертвите, здравният министър д-н Николай Петров, бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова, бургаски депутати и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който оглавяваше МВР по време на атентата, предаде БТА.

Посланикът на Израел у нас Ирит Лилиян каза, че групировката Хизбулла стои зад атентата на Летище-Бургас.

"Вярваме в българското правосъдие. Трябва да има справедливост за жертвите на атентата. Справедливостта ще възтържествува", добави тя.

Лилиян обаче не пожела да коментира искането на роднини на жертвите Хизбулла да бъде привлечена като страна по делото.

"Обединени сме не само в нашата скръб, но и в решимостта си да не се поддадем на страха. Само заедно можем да противодействаме на тероризма", с тези думи пък от името на президента Румен Радев секретарят по сигурността и отбраната Стефан Янев се обърна към присъстващите.

"Всеки ден мисля за него. Никога няма да забравя този ужасен ден", каза бащата на Мустафа Кьосов - българският шофьор, който беше убит при атентата.

По-рано от ГЕРБ събощиха, че ще дават по 500 лева месечно на неговата дъщеря, докато завърши средно образование.

„Много се надявам, че всички виновни ще бъдат заловени и ще получат най-тежко наказание”, заяви пред Нова телевизия Ицхак Шрики, съпруг на загиналата Кохава, която беше бременна.

Пред мемориала дойде и д-р Иван Събев, който е дежурен по време на атанетата, и никога няма да забрави първите минути след взрива. Тогава е дежурен на летището.

Такива тежки травми не бях виждал. Особено тези, на които ние им оказвахме помощ. Първите бяха много тежки”, разказва той.

Подсъдими по делото са ливанец с австралийски паспорт и друг мъж с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени са в помагачество към тероризъм. И двамата обаче така и не бяха открити и още се издирват. Разследването установи, че камикадзето е 24-годишен ливанец с френски паспорт. На няколко пъти обаче делото бе отлагано заради нередовно призовани свидетели.