Семейството, което се състои от 16 души, е останало без работа, освободило е и наетите 15 работници. Заради дългове към банките, фамилията е на път да остане и без жилище, разказа пред БТА бизнесменът Александър Дуков.

Семейство Дукови притежават цех за арматурно желязо, който до миналата година осигурявал материали за цялата околия на Дупница и Сапарева баня. Фирмата дори работела и за столични клиенти. Бизнесът процъфтявал, семейството наело и работници, на които дали хляб и занаят.
"Научих много млади мъже да работят на машините, много от тях сега се занимават с този занаят на други места", разказва Александър Дуков, докато показва празното хале и спрените машини в цеха си.

Длъжниците, сред които община Дупница и "Автомагистрали "Дупница, не плащат поръчките си и се оправдават с кризата, допълва Дуков. Това накарало собствениците да теглят заеми от банки, за да купуват материали и да поддържат производството. Некоректните клиенти се увеличили, дълговете - също, допълни бизнесменът.

Александър Дуков споделя, че създаването на семейна фирма било негова мечта от 35 години. За да я осъществят, той, съпругата му и трите им деца работили дълги години в чужбина.
"От 1989 година съм гурбетчия, семейството ми също. Работихме в Либия, Израел, Испания. Решихме да се върнем тук и да създадем фамилен бизнес, цялото семейство, да сме заедно. И стигнахме до това положение - на гибел", казва Александър Дуков.

В момента по-голямата част от семейството живее в три стаи, отделно, в съседство е само жилището на дъщеря им. Има опасност обаче всички да останат без покрив над главата си заради задължения към банките.
"Семейството ми е от 16 души - ние с жена ми, двамата синове и дъщеря ми, със семействата си. Всички сме работили заедно в тази фирма, никога не сме взимали заплата. Всичко е влизало в материали за производството", обяснява Дуков.

Съпругата му Росица споделя, че дори и лекарствата в момента купува от аптеката на версия. Допълва, че е готова пак да замине за чужбина, за да не позволи да гладуват осемте й внука.
"Болна съм, откриха ми купища болести, но всичко е от стрес и от притеснение", казва жената.
Семейството е огорчено, че въпреки че е изкарвало с честен труд прехраната си, няма кой да защити интересите им, за да им помогне да получат собствените си пари, а десетките им длъжници вече дори са ги забравили.

От община Дупница, заявиха, че са заварили тежко финансово наследство от предишното управление на общината, а семейството на Дукови не е единственото, на което не могат да се издължат.