Магистратите признаха за невинни и останалите подсъдими по делото - съпругата на Николов - Марияна Николова, Ана Шаркова, Валентин Ангелов и Иван Иванов.

Според обвинението Стойков е организирал престъпна група, ръководена от Николов, чиято цел била пране на пари чрез източване на 7,5 млн. евро от европейската програма. Схемата била стари машини за месопреработка да бъдат представяни за нови.

Със съдебното решение обаче първата оправдателна присъда, прочетена преди няколко години, беше потвърдена, предаде БТА.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест. 
От Софийска апелативна прокуратура заявиха, че ще протестират решението на съда.

Съдебната сага

Още на първа инстанция Людмил Стойков беше оправдан, но ефективни осъдителни присъди получиха Марио Николов и другите подсъдими. Делото не можа да тръгне на втора инстанция повече от две години, но когато това се случи през 2012 г., САС оправда всички.

Последва скандал, след като прокурор Стойчо Ненков оттегли протеста на държавното обвинение срещу оправдателната присъда и срещу него започна дело. В крайна сметка обаче, преди година то беше прекратено.

През януари 2013 г. прокуратурата внесе искане за възобновяване на делото и два месеца по-късно Върховният касационен съд го направи като определи, че САС погрешно е анализирал доказателствата и неправилно е приложил материалния закон.

Новата оправдателна присъда обаче не беше неочаквана, след като през юли най-после беше изготвена съдебно-техническата и оценителна експертиза. Вещите лица Венцислав Ненов и Динко Йорданов – инженери, доценти и преподаватели, бяха категорични, че машините за месопреработка в дружествата, контролирани от Николов, са уникални за България и дори в момента нямало толкова качествени поточни линии, предаде "Правен свят".

Срещу Марио Николов и останалите подсъдими върви и другото дело – за източването на милионите от САПАРД, което според прокуратурата е ставало чрез документи престъпления. През 2012 г. САС и по това дело отмени тежките осъдителни присъди на подсъдимите, издадени през 2010 г. Процесът беше върнат на прокуратурата, а тя го внесе отново, но вече в Специализирания съд.