В Туитър папата има 14 милиона последователи, говорещи девет езика, се посочва в анализ на консултантската фирма "Бърсън-Марстелър", цитиран от Франс прес и БТА.

Изследването показва, че всяко едно от посланията на Франциск на испански например се препредава 10 000 пъти.

Измежду лидерите по целия свят акаунтът на американския президент Барак Обама има най-много последователи (43 милиона). Следва го акаунтът на папата (14 милиона последователи), а на трето място са премиерът на Индия Нарендра Моди и президентът на Индонезия Сусило Бамбанг Юдхойоно с по 5 милиона последователи.

Белият дом има 5 милиона последователи в Туитър и се води за последовател на акаунтите на руския премиер Дмитрий Медведев, на британското правителство и на премиерката на Норвегия Ерна Сулберг, сочи също изследването.

Като цяло за една година - колкото е продължителността на анализирания период - акаунтите на правителствата в Туитър са се увеличили с 28 процента.

В изследването се посочва, че все повече министри на външните работи използват именно Туитър, за да комуникират с колегите си и се получава така наречената Туитърдипломация. В тази област на първо място е френският външен министър Лоран Фабиюс, следван от службата за външни отношения на ЕС и шведският външен министър Карл Билд.

Изследването обхваща 643 официални и лични акаунта в Туитър на държавни и правителствени глави в 161 страни по света. 32 страни, повечето в Африка и региона на Азия и Тихия океан, нямат акаунти в Туитър.

Някои примери на Туитър послания
  • Преди десет дни председателят на комисията по външна политика към руската Държавна дума Алексей Пушков написа в Туитър, че украинският президент трябва да смени външния си министър, защото "той не може да се контролира". Андрий Дешчица заяви на митинг: "Русия, махни се от Украйна"... Да, Путин е тъпак" и бе сменен след руската реакция.
  • "Бъркам ли или Обама дъвчеше дъвка по време на церемонията за отбелязване на 6 юни 1944 г.?", питаше се потребителка в Туитър, която видяла американския президент на дъвче, докато президентът Франсоа Оланд произнасяше речта си на церемонията за отбелязване на 70 години от съюзническия десант в Нормандия. "Обама, който дъвчеш дъвка по време на Марсилезата, не искаш ли и кока", възмути се друг потребител.
  • "Румъния по искане на САЩ затвори за моя самолет въздушното си пространство. Украйна отново не пуска", написа на 10 май в профила си руският вицепремиер Дмитрий Рогозин и предупреди, че следващия път ще лети с Ту-160. "Колко водки е изпил, преди да напише този текст...Отговорих му през неформалните канали за комуникация. Този път наистина съжалих, че нямам профил в Туитър", каза в отговор румънският президент Траян Бъсеску.
  • "Пилотът ми съобщи, че диспечерите на България и Румъния го питали има ли на борда "забранен пътник". Готвели се да вдигат прехващачи", написа в профила си ден по-рано в Туитър Рогозин.
  • Шведският външен министър Карл Билд написа в Туитър през ноември 2013 г., че Украйна е "преклонила глава" пред "бруталния натиск" на Русия. Тогава Киев се отказа да подпише споразумението с ЕС, което даде тласък на кризата.
  • На страницата си в Туитър "Проктър енд Гембъл Германия" съобщи, че новите пакети прах за пране "Ариел", върху които числото "88" е изписано на бял фон, вече не се доставят в магазините. За неонацистите числото "88" е прикрит начин за хитлеристки поздрав - те го използват за фразата "Хайл Хитлер", тъй като "Н" е осмата буква в латинската азбука.