Това заяви д-р Гергана Гешанова - председател на "Коалиция за живот без тютюнев дим", цитирана от bTV.

Тя уточни, че в момента санкциите за пушене на закрито са такива, че някои заведения решават да станат абонати и да си плащат, а в тях продължава да се пуши.

"Искаме да има санкция за затваряне на заведението и така да има уважение към закона. По думите й когато дойде инспектор той дори няма прави да състави акт на нарушителя без присъствието на полиция. Имаме нужда от строгост", категорична бе д-р Гешанова.

Здравното ведомство е признало, че инспекторите не са достатъчни и че добавените идеи са нужни.

Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заяви, че законът не бива да се насочва към заведенията, а към клиентите.

Заведението няма правомощията да санкционира или да влиза в саморазправа с гражданите, които го нарушават. В заведение, което иска да спазва закона и не провокира употребата на тютюневи изделия, когато влезе човек и запали цигари, собственикът няма какво да направи освен забележка”, каза той.

Ограничението за пушене на закрито влезе в сила на 1 юни 2012 г. Според Закона за здравето всеки българин, който пуши на закрито, се наказва с глоба от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - от 500 до 1000 лв. При едноличните търговци тарифата е от 1000 до 1500 лв., при "рецидив" - от 1500 до 3000 лв. А при юридическите лица наказанието започва от 3000 лв. и стига до 10 000 лв.