Лавров каза пред ТАСС, че с изявленията, че са възможни нови санкции срещу Русия държавният секретар на САЩ и председателят на Европейския съвет се опитват да отвлекат вниманието от необходимостта да се изпълняват Минските споразумения, предаде БТА

Според него зад тези призиви се криело нежеланието на САЩ и ЕС да настояват за изпълнение на договореното в Минск на 12 февруари, смята Лавров.

"Поставят се смехотворни в крайна сметка искания, подкрепящи изцяло гледната точка на киевските власти - а те заявиха, че ще започнат да изтеглят тежките оръжия само ако едно или две денонощия се запази тишина без нито един изстрел. Всички чудесно разбираме, че идеални примирия, идеални режими за спиране на огъня няма", каза руският външен министър.

По думите му на срещата между външните министри от страните в "нормандската четворка" в Париж във вторник германският първи дипломат Франк-Валтер Щайнмайер "изцяло се е съгласил, че докато не започне изтегляне на тежките въоръжения, рисковете от инциденти ще бъдат неизмеримо по-високи, отколкото при раздалечаване на военната техника".

"Наблюдателите на ОССЕ регистрират значително намаляване на престрелките в Донбас, така че примирието все пак дава резултат. В интерес на онези, които искат да провалят минските договорености, е да създават обратната картина и впечатление с изявления, че примирието не действа", добави Лавров.

Вчера военен говорител в Киев заяви, че за 24 часа нито един украински войник не е бил убит на фронта, един е бил ранен. По думите му това е първият ден без смъртен случай от "най-малко няколко седмици".

Провъзгласената в Източна Украйна Луганска народна република е изтеглила от разделителната линия почти 80 на сто от тежкото си оръжие, каза днес лидерът й Игор Плотницки, цитиран от ТАСС.

Той заяви, че това е било потвърдено и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
Плотницки заяви, че от украинска страна "всичко върви далеч не толкова активно" и че по негови данни Киев е изтеглил 15-20 процента от оръжията си.

Двете сепаратистки републики са изпратили писма до ОССЕ, Киев, Москва, Париж и Берлин, че украинската страна умишлено пречи на изпълнението на договореното в Минск.

"Президентите на страните, станали гаранти на тези споразумения, сега трябва да намесят и да накарат Украйна да изпълни поетите задължения", заяви Плотницки.

Той припомни, че Киев е отказал да изпълни и задълженията си да преведе пари за пенсии на жителите на двете серапатистки републики.

Възраждане

Отношенията на Москва със Запада могат да преживеят възраждане, ако бъдат уважени интересите на Русия, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред CNN, цитиран от БНР.

Необходимото на всички международно сътрудничество може да се възобнови, ако позицията на Москва бъде приета и разбрана, убеден е говорителят на руския президент:

"Нека бъда откровен. Много вода изтече, откакто между Русия и САЩ имаше партньорство по редица международни въпроси. Сега сме свидетели на огромен сблъсък на интереси в сърцето на Европа, в Украйна. Единственото нещо, което искаме, е нашите национални интереси и суверенни права да бъдат третирани с дължимото уважение. Веднага след като това се случи, ще настъпи време за нов ренесанс в нашите международни отношения".

По думите му мисията на ОССЕ в Украйна е отказала да наблюдава как сепаратистите в Донецка и Луганска област изтеглят тежките си оръжия от линията на фронта.
Според Песков това създава известни технически проблеми.

Той обаче смята, че въпреки взаимните обвинения на двете страни в конфликта в нарушаване на примирието, ситуацията в Югоизточна Украйна сега е много по-добра в сравнение с периода преди минските споразумения.

Говорителят на руския президент отхвърли като неверни твърденията на "Новая газета", че в началото на февруари Кремъл е бил обсъждан документ за присъединяването на Крим още докато Виктор Янукович е бил президент на Украйна.

АНКЕТА: Ще донесе ли споразумението от Минск траен мир?