Британският консервативен вестник "Таймс" писа в петък, като се позова на анонимен източник от правителството на САЩ, че Съединените щати възнамеряват да накажат лично Путин, ако Русия изпрати войски в Украйна, като замразят негови лични активи за 40 милиарда долара в Швейцария, натрупани от участието му в руския държавен енергиен гигант Газпром и други петролни и газови компании.

"Това е пълна измислица от абсурден вид", заяви лаконично днес Песков в отговор на въпрос на руското радио "Ехото на Москва", цитиран от БТА. "Нашият президент следователно няма от какво да се страхува", попита тогава интервюиращият журналист. "Във всеки случай не и от вестник "Таймс". Защо трябва да се страхува от санкции, още повече толкова абсурдни? Човек може само да се смее на толкова абсурдни санкции", отговори говорителят на Путин.

След присъединяването на Крим към Русия Европейският съюз и САЩ обявиха въвеждането на санкции спрямо редица украински, руски и кримски ръководители и бизнесмени, а също и срещу банка "Русия" и по-специално срещу президентския помощник Андрей Фурсенко, бизнесменът Генадий Тимченко и т.н. Санкции бяха наложени и на ръководителя на президентската администрация Сергей Иванов.