Наказателните мерки засягат 14 юридически и 3 физически лица, уточни в комюнике канадското министерство на външните работи предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Сред санкционираните компании са държавните енергийни гиганти Газпром, Газпром нефт и Транснефт, както и Сургутнефтегаз.

В "черния списък" са включени и трима руски граждани - политологът Александър Дугин, лидер на Международното евразийско движение (МЕД), водачът на младежката организация на МЕД Павел Канишчев и Андрей Коваленко, който оглавява младежката структура на движението в столицата Москва.

Канада също така забрани износа и вноса на стоки от Крим.

Допълните санкции срещу Русия са въведени в координация с партньорите от САЩ и ЕС, обяснява Харпър и уточнява, че те са свързани със ситуацията в Източна Украйна, където, според Отава, Москва се намесва пряко.

Русия продължи ембаргото на европейски стоки

Наскоро президентът Владимир Путин подписа указ за удължаване с година на ответните санкции на Русия спрямо страните, въвели санкции срещу Русия заради Крим и Украйна.

Руският президент уточни тогава, че правителството се е обърнало към него с молба да продължи мерките, приети в отговор на такива действия от някои страни.

Удължаването е с една година и се счита от 6 август, а не незабавно, както беше съобщено по-рано. На 6 август приключва действието на предишния указ, въвеждащ ответните мерки.

На 1 август 2014 г. ЕС въведе санкции срещу Русия заради събитията в Украйна и анексирането на Крим и после нееднократно ги удължи и разшири. Последното решение в тази насока беше взето на 22 юни.

В отговор на тези санкции Москва въведе контрамерките миналата година. Те бяха наложени през август 2014 г. за една година срещу САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия и засягат забрана за внос в Русия от тези страни на плодове, зеленчуци, млечни и местни продукти.