Списъкът ще бъде подготвен до седмица, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от ДПА и БТА.

Окончателното решение по въпроса ще бъде взето от външните министри от ЕС на следващата им среща, на 9 февруари в Брюксел.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер уточни, че на хората, които ще бъдат добавени в черния списък, ще бъде забранено да влизат на територията на Европейския съюз и ще им бъдат замразени активите под негова юрисдикция.

Външните министри от ЕС са решили още днес да бъдат удължени с половин година индивидуалните санкции срещу руски граждани, чийто срок изтича през март, съобщи Могерини, цитирана от ТАСС.

Холандският външен министър Берт Кундерс уточни, че става въпрос за първата партида санкции (забрана за пътуване и замразяване на активите), наложени през март миналата година на представители на руските власти и проруски сепаратисти в Украйна след анексирането на Крим от Русия, предаде Асошиейтед прес.

Решението е било взето с единодушие, подчерта Кундерс. Той определи това като "силен сигнал към Русия".

Ще бъде свършена и подготвителната работа по други "съответни действия", които Европейският съюз може да предприеме в отговор на кризата в Украйна, допълни Могерини, цитирана от ДПА.

Дипломати в Брюксел обаче заявиха, че става все по-трудно да се поддържа единен фронт сред 28-те страни-членки на ЕС, от части заради новото правителство на лявата партия СИРИЗА в Гърция, което обеща да изпълнява ролята на мост между Европа и Русия.

САЩ предупредиха за нови санкции

Съединените щати заплашиха днес Русия с нови санкции, ако продължи да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна. Те освен това приветстваха новите наказателни мерки срещу Русия и бунтовниците, предаде Франс прес, като се позова на говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Саки.

Споразумението между министрите на външните работи от ЕС за разширяване на вече съществуващите санкции "е допълнителен знак, че събитията от последните дни и седмици са напълно неприемливи и ще имат нови последици", подчерта Саки, визирайки новите нападения на сепаратистите в Източна Украйна.

САЩ и ЕС обсъждат възможността за налагане на допълнителни санкции срещу Русия, тъй като смятат, че нейните действия дестабилизират ситуацията в Украйна, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ТАСС.

Русия е отговорила реципрочно на новите американски санкции

Русия е отговорила реципрочно на новите санкции, които й бяха наложени от Съединените щати, съобщи говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич, цитиран от ТАСС.

На огледална основа Руската федерация е забранила влизането на своя територия на четирима граждани на САЩ. Те са имали отношения към "отвличането през юли 2014 г. на Малдивските острови на нашия съотечественик Роман Селезньов", уточни Лукашевич.

Селезньов бе задържан от сътрудници на американските спецслужби и прехвърлен в Съединените щати, за да бъде съден по обвинения в кибершпионаж.

Руската страна се надява, че "в САЩ, където прекалено много се увлякоха в играта на санкции, накрая ще осъзнаят безперспективността на тази политика", подчерта Лукашевич.

Той предупреди, че Русия "и занапред ще реагира твърдо на всички нападки".