Това съобщиха информираха източници, цитирани от ТАСС и Ройтерс, на които се позова БТА. Санкциите, включващи забрана за влизане в ЕС и замразяване на банкови активи, бяха наложени заради анексията на Крим от Русия през март 2014 година. Те трябваше да изтекат на 10 септември тази година.

"Черният списък" обхваща 150 души и 37 компании.

На 2 юли влезе в сила решението за удължаване с още 6 месеца на икономическите санкции на ЕС срещу Русия. То бе публикувано в Официалния бюлетин на ЕС. Решението е в сила до 31 януари догодина.

Българският министър на външните работи Даниел Митов заяви в интервю за Ройтерс, че България няма да подкрепи вдигането на санкциите, наложени на Русия. По думите на Даниел Митов Русия не е зачела международните закони в украинската криза, предаде БТА, като цитира интервюто.

За облекчаване на режима на санкции се изказаха държавни и правителствени ръководители на страни от Централна Европа. В същото време страните от Северна Европа (Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция, Естония, Латвия и Литва) се обявиха за запазване на санкциите.

Три пакета санкции срещу Русия

Понастоящем спрямо Русия действат три независими един от друг пакета санкции на ЕС.

На първо място има черен списък на граждани на Русия и Украйна, които ЕС смята за имащи отношение към присъединяването на Крим към Русия и нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. На тях е забранено пътуване на територията на ЕС, а финансовите им активи в Европа са замразени.

В този черен списък влизат и юридически лица, с които европейските структури и компании нямат право да поддържат каквито и да е отношения. Това са основно органите на властта и силовите структури на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Вторият пакет от санкции е съставен от отраслови икономически санкции и именно той през юли бе удължен до 31 януари 2017 г. Тези санкции включват забрана на инвестиции и търговия с технологии с 15 компании от финансовата, нефтената и отбранителната сфера.

Третият пакет е съставен от редица забрани по отношение на Крим, на негови граждани и на регистрирани там компании. Съгласно този пакет е напълно забранена търговията на ЕС с Крим. Съгласно този пакет е забранено и издаването на шенгенски визи на кримчани с руски паспорти. Тези санкции действат до 23 юни 2017 г.