Това заяви пред РИА Новости българският посланик в Москва Бойко Коцев, цитиран от bTV.

Санкциите са патология на международните отношения. Не са нужни никому”, заяви на антивоенен фестивал в Самара дипломатът.

Изказването му влиза в остро противоречие с обявената от външния министър Даниел Митов позиция, че санкциите трябва да останат в сила без значение от всички реални и мними недостатъци.

По-рано през годината Митов даже ги нарече „единствената алтернатива на по-тежък сценарий”. По думите му "санкциите по отношение на Москва трябва да се запазят”.

Бойко Коцев обаче напомни икономическия ефект от санкциите и контрасанкциите, които Москва наложи на ред страни в това число и на България.

Санкциите не са самоцел. Те не са, за да се накаже Русия, а за да се намери мирно решение на ситуацията в Югоизточна Украйна, за да се спре избиването на хора и за съхраняването на живота им”, отбеляза посланикът ни в Москва.

България се надява на реализирането на съвместен с Русия проект за създаването на газов хъб на българска територия, заяви още Коцев пред РИА Новости, цитиран от "Фокус".

През юни руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че България е предложила на Русия създаването на газов хъб. Посланикът ни е потвърдил, че преговорите по този проект продължават.

Нека дадем на експертите от България и Русия възможността да си свършат работата. Аз съм оптимист и съм убеден, че ще се споразумеем за всичко“, заяви още Коцев.

Посланикът допълни, че България иска да развива сътрудничество с Русия и в други области.

В сряда държавите от Европейския съюз (ЕС) постигнаха политическо съгласие да удължат с още 6 месеца санкциите срещу руски официални лица и замразяване на техни сметки и активи заради нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Списъкът с имена беше приет след анексирането на Крим от Русия и оттогава постоянно се увеличава. Към момента в него са около 150 души и 40 фирми. Решението ще влезе окончателно в сила преди 15 септември, когато изтича сегашното удължаване на санкциите.

АНКЕТАПриемате ли налагането на икономически санкции?