Западният проект за резолюция за налагане на санкции на сирийското правителство е заради предполагаемо използване на химически оръжия. Русия ще наложи вето, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Проектът бе внесен от Съединените щати, Великобритания и Франция. Русия, ключов съюзник на сирийския президент Башар ал Асад, вече даде да се разбере, че ще наложи вето на резолюцията, така както вече направи на шест пъти със западни инициативи за санкциониране на режима в Дамаск.

Мярката е пристрастна и не се основава на достатъчно доказателства, заяви руският постоянен представител в ООН Владимир Сафронков.

Режимът в Дамаск отрича да е използвал химически оръжия в конфликта, който избухна преди близо шест години и причини до момента смъртта на повече от 300 000 души.

Иначе резолюцията предвижда замразяване на активите и забрана за пътуване за 11 сирийци, предимно военни, както и блокиране на авоарите на 10 юридически лица.

Тя освен това би забранила продажбата на сирийското правителство на хеликоптери и друго оборудване.

Съветът за сигурност на ООН ще гласува текста на фона на продължаващите мирни преговори между сирийското правителство и опозиция под егидата на световната организация в Женева. Дипломатическите усилия в швейцарския град до този момент не дават резултат.