Путин подчерта, че разследването от страна на Вашингтон на евентуална руска намеса в американските избори говори за нарастване на антируската истерия и вътрешнополитическите борби в Съединените щати, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

Той изрази съжаление, че руско-американските отношения стават жертва на вътрешни за Америка проблеми.

Същевременно Путин отбеляза, че Русия има в Съединените щати много здравомислещи приятели.

Той заяви, че Москва засега няма окончателен отговор на антируските санкции на САЩ, но подчерта, че в даден момент Русия ще отговори на ограничителните мерки, предаде Интерфакс.

"Както знаете, ние се държим много сдържано, търпеливо, но в някакъв момент ще се наложи да отговорим. Не е възможно безкрайно да се търпи такова грубо отношение към нашата страна", допълни Путин.

Той подчерта също така, че от гледна точка на международното право тези санкции са "абсолютно незаконни. Нарушават принципа на международна търговия и правилата на Световната търговска организация".

Руският президент отказа да оценява избирането и работата на американския си колега, подчертавайки, че това не е работа на Русия, а на американския народ.

Тръмп може да поиска по-тежки за Русия санкции

Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да наложи вето на подготвяното законодателство за нови санкции срещу Русия с цел да прокара в Конгреса още по-тежки санкции срещу Москва.

Това заяви днес директорът по комуникациите в Белия дом Антъни Скарамучи, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Той може да подпише санкциите точно каквито са сега или да им наложи вето, за да преговаря за още по-тежки санкции за руснаците", каза пред Си Ен Ен Скарамучи.

Вчера в Камарата на представителите бе гласуван с голямо мнозинство законопроект, който предвижда налагане на нови санкции срещу Русия и лишава президента от правото да смекчава руските санкции без съгласието на Конгреса. Предстои текстът да бъде гласуван и в Сената.

Москва предупреди, че ще предприеме ответни мерки срещу Вашингтон, ако тази законодателна инициатива се осъществи.

Европейският съюз заяви, че ходът на САЩ може да навреди на енергийната сигурност на съюза и също се закани да действа в отговор.

Ако законопроектът мине успешно през Сената, каквито са очакванията, той ще бъде пратен за подпис в Белия дом. В случай че Тръмп наложи вето, се очаква в Конгреса да се събере достатъчна двупартийна подкрепа за отхвърляне на ветото, посочва Ройтерс.