Имената са публикувани в Официалния вестник на ЕС, предаде БТА.

В новата редакция на списъка влизат заместник-шефът на администрацията на руския президент Алексей Громов, както и бизнесмените Юрий Ковалчук, Николай Шамалов и Аркадий Ротенберг, които са от вътрешния кръг на руския президент.

Ротенберг е отдавнашен спаринг партньор по джудо на Владимир Путин и главен акционер на инженеринговата компания "Гипротрансмост", която неотдавна получи държавна поръчка за построяване на мост от Русия до Крим.

Юрий Ковалчук е дългогодишен приятел на Путин и най-големият акционер на банка "Русия".

Третият приближен на Путин, Николай Шамалов, фигуриращ сред санкционираните лица, също е сред големите акционери на банката, смятана за личната банка на високопоставените служители от Руската федерация.

Останалите подлежащи на санкции лица са служители в Крим и проруски сепаратисти от Луганск и Донецк.

Руската национална комерсиална банка, която първа започна операции в Крим след анексирането на полуострова през пролетта, е сред новодобавените юридически лица в черния списък заедно със завода "Алмаз-Антей", който произвежда противовъздушни ракети, и авиокомпания "Добролет".
Техните авоари на Запад се замразяват.

Така в черния списък фигурират вече 95 физически лица и 23 юридически.

Вчера ЕС обяви, че налага нови санкции спрямо Русия заради политиката й в Украйна.

САЩ се присъединиха към санкциите >>

Руското министерство на външните работи осъди "антируските санкции", обявени от ЕС и САЩ заради поведението на Русия във връзка с кризата в Украйна.

Русия обвини съюза в провеждане на "диктувана от Вашингтон политика", предаде Франс прес, цитирайки съобщение на министерството.

От ведомството на външния министър на Русия Сергей Лавров смятат, че Вашингтон ще понесе реални загуби от разрушителната и недалновидната си политика след въвеждането на санкциите срещу Русия във връзка с украинската криза.

Страните от Г-7 осъдиха дестабилизиращата роля на Русия в кризата в Украйна и издигнаха заплаха за нови санкции, ако Москва не промени поведението си.

"Русия още има възможността да избира между пътя на деескалацията, който ще доведе до вдигане на санкциите", казват членовете на Г-7 в общо комюнике, което бе разпространено от Белия дом.

"В противен случай сме готови да накараме Русия да плаща по-скъпо за враждебните си действия", се казва още в текста.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За новите санкции на ЕС срещу Русия