Това предупреди представителят на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас, цитиран от Интерфакс и БТА.

По думите му ситуацията в Украйна придобива характеристики на замразен конфликт, "от който не печели никой - нито местните жители, нито руснаците, нито отношенията на ЕС с Русия".

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще признае изборите в Донецка и Луганска "народни републики". Според него гласуването там не е в противоречие с Минските договорености и ще позволи да се узакони статутът на властите на тези "народни републики". В отговор на изявлението на Лавров украинското външно министерство заяви, че може да приема подобно признаване само за предсрочните местни избори в Донецка и Луганска област на 7 декември.

Порошенко: Изборите няма да бъдат признати

Изборите в Донецка и Луганска области няма да бъдат признати от световната общност и ще поставят под заплаха мирния процес в Донбас, каза украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ТАСС.

Той съобщи, че през последните дни е провел много консултации със световни лидери и е получил уверения, че изборите в отделни райони на двете източноукраински области, които се намират под контрола на проруските сепаратисти, "няма да бъдат признати от света".

По-рано днес първият вицепремиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република Андрей Пургин отбеляза, че въпреки намеренията на Киев да проведе избори в Донбас на 7 декември, в ДНР те ще се състоят както е било планирано - на 2 ноември. На тази дата в двете "републики" трябва да бъдат избрани лидери и членове на парламентите им.

В Донецката "народна република" вече започна гласуването по интернет за неин лидер и парламент. Право на глас имат живеещите извън границите на ДНР. Онлайн гласуването ще продължи до 31 октомври.

В отделни селища на Луганската "народна република" започна предварителното гласуване за неин лидер и парламент. В село Медвежанка близо до град Свердловск в местната поща е оборудвана подвижна избирателна секция. Безопасността се осигурява от няколко бунтовници с автомати.
Подвижни избирателни секции работят на цялата територия на ЛНР, съобщи пресслужбата на "правителството" на самообявената "народна република".

Междувременно стана ясно, че повечето жители на Русия смятат за приятелски страни Китай, Беларус и Казахстан, а за най-голям враг - САЩ. Това показват резултатите от приключило в неделя, в което са участвали 1600 души от общо 130 селища в различни краища на страната.

82% от участниците смятат, че критиките срещу политиката на руския президент Владимир Путин в чуждестранните медии "са опит да бъде унищожена, разтурена Русия".

За враг на Руската федерация 73 на сто сочат САЩ, 32 на сто - Украйна, по 10 процента - ЕС и Германия.