Към тези загуби трябва да се прибавят още между 90 и 100 милиарда долара, които не влизат в руския бюджет заради ниската цена на петрола, който само през последните месеци поевтиня с около 30 на сто, заяви още Силуанов по време на провеждащия се в Москва международен финансово-икономически форум.

Неотдавна руският президент Владимир Путин изказа предположение, че спадът на световните цени на петрола се дължи частично и на политическа манипулация.

Антон Силуанов каза, че политическите санкции имат негативно въздействие не само в областите, за които се отнасят, но съща така върху цялата икономика.

Финансовият министър даде пример с намаляващия поток чуждестранни капитали и инвестиции от развитите страни.

Според него друг негативен фактор през последните месеци е изтичането на капитали.
Русия и по-рано се е сблъсквала с този проблем, но ако в предишни години сумата е била около 100 милиарда долара, то тази година се очаква тя да нарасне на 130 милиарда. Това се дължи до голяма степен на активното обръщане на спестяванията от рубли в чуждестранна валута преди всичко от страна на населението, смята Антон Силуанов.

Целта на западните санкции е смяна на системата в Русия, заяви преди два дни руският министър на външните работи Сергей Лавров.

ЕС поиска и Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия. Като кандидатка за членство в ЕС, Сърбия трябва да приближи външнополитическата си позиция с европейската, каза миналата седмица в Белград еврокомисарят по разширението и политиката за добросъседство Йоханес Хан.

Сърбия засега няма да въвежда санкции срещу Русия, заявиха сръбският президент Томислав Николич и премиерът Александър Вучич.

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?