Позицията на Будапеща относно санкциите срещу Русия бе изразена от унгарският министър на външните работи Петер Сиярто след среща в Будапеща с руския си колега Сергей Лавров, предадоха АП и ДПА, цитирани от БТА.

"Смятаме, че това трябва да бъде обсъдено и решено на най-високо политическо ниво", каза той, намеквайки, че решението трябва да се вземе на среща на върха на блока, а не на заседание на външните министри, както става обикновено.

"Онова, което със сигурност няма да приемем, е решението да бъде взето под повърхността", отбеляза той във връзка с удължаването на санкциите, чийто срок изтича през юли т. г.

Унгарското правителство на премиера Виктор Орбан по принцип се противопоставя на санкциите с мотива, че Русия е важен пазар за унгарските стоки.

Но Будапеща е заявила, че ще се придържа към общата позиция на съюза и не наложи вето на предходното удължаване на санкциите, припомниха агенциите.

"Увеличаването на конкурентоспособността на Европа може да стане възможно само ако бъде установено прагматично и рационално сътрудничество между Европа и Русия, основано на взаимно уважение и спазване на международното право", заяви Сиярто. Той изрази убеденост, че тази позиция се споделя от все повече страни в Европа.

Без нови руски предположения

Сергей Лавров не направи предположения относно евентуалното снемане на европейските санкции.

"Ние многократно сме казвали, че сами се приспособяваме да работим в сегашните условия", каза руският министър.

"Имаме всичко необходимо, за да преодолеем обективните трудности, възникнали заради санкциите, и да станем по-самостоятелни, по-малко зависими от политическата конюнктура, свързана предимно с антируските действия на някои западни лидери", декларира Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Той добави, че Русия не приема логиката на първия дипломат на ЕС Федерика Могерини, изразена в интервю пред германския вестник "Велт".

По думите му от разсъжденията на Могерини следва, че възстановяването на стратегическото партньорство между Русия и ЕС зависи "от капризите, от позицията на Киев, който с всички сили се старае да изопачи или изобщо да торпилира Минските споразумения".