Бившият финансов министър, който сега е ректор на Руската икономическа школа, даде интервю по темата за руската телевизия „Россия 24“.

Според него е възможно изказванията за икономически санкци срещу Москва да имат политическо значение за ефекта върху настроенията на населението на САЩ и Европа. Мащабни икономически санкции спрямо такава крупна икономика като Русия обаче просто са невъзможни, дори политиците да искат да ги наложат, подчерта Дянков.

Някой може да си спомни миналото и примера с Куба, но Куба е един много малък остров, който изнася банани, а банани могат да се купят от Салвадор или Коста Рика. И при нея налагането на санкции беше възможно. А сега, ако бъдат наложени санкции, откъде западните страни ще си купуват стоките, които сега купуват от Русия?", попита риторично ексминистърът от кабинета "Борисов". 

И сам отговори, че става дума не само за традиционни суровини като нефт и газ, а и множество важни материални ресурси за световната авиоиндустрия, автомобилното производство и химическата промишленост, които Русия произвежда.

Дянков изтъкна още, че много от европейските страни, като прибалтийските, не са съгласни с евентуални санкции, тъй като те ще повлияят икономиките им далеч по-негативно, отколкото на по-отдалечените от Русия държави. По думите му санкции от страна на отделна страна член на ЕС пък са невъзможни, тъй като Европа се подчинява на общи правила за единния пазар.

Поради това една такава страна може да наложи културни санкции, заявявайки например, че повече няма да кани руския балет на своите сцени“, пошегува се Дянков.

Според него Украйна е единствената държава от бившия социалистически блок, която изобщо не е провела икономически реформи. В последните 25 години икономиката й се намираше в състояние на постоянна криза, а след финансовия колапс през 2009 г., по всички стандарти трябваше да обяви банкрут, добави той.

ЕС не си поставя крайни срокове за въвеждането на допълнителни санкции срещу Русия, коментира по-рано Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Той уточни, че темата може да залегне в дневния ред на насрочения за 12 май Съвет на ЕС по външни работи.