"Буквално преди няколко дни ние чухме грубо, и бих казал нахално, изявление на един от високопоставените чиновници на Европейския съюз по отношение на независимата суверенна държава Сърбия. Бе казано така: или вие се присъединявате към антируските санкции, или нямате място в Европейския съюз", каза председателят на Държавната дума, цитиран от ТАСС и БТА.

На конференция в столицата на Казахстан Астана Сергей Наришкин изрази мнение, че подобна позиция представлява шантаж и противоречи на всички норми на международното право.

"Безусловно такива стъпки нямат нищо общо с принципите на суверенно равенство, с принципите на уважение към историята, културата и традицията на страната партньор", коментира председателят на Държавната дума.

Миналата седмица еврокомисарят по въпросите на разширението и политиката за добросъседство Йоханес Хан заяви по време на посещение в Белград, че ако иска членство в ЕС, Сърбия ще трябва да въведе санкции срещу Москва.

Като кандидатка за членство в ЕС, Сърбия трябва да приближи външнополитическата си позиция с европейската, каза Хан по време на среща с външния министър на Сърбия Ивица Дачич.

По-късно премиерът Александър Вучич потвърди, коментирайки това заявление, че неговата страна се стреми към членство в ЕС, но няма да въвежда санкции срещу Русия.
Сърбия засега няма да въвежда санкции срещу Русия, заяви и сръбският президент Томислав Николич.

ЕС беше и ще остане най-близкият партньор на Сърбия, каза в навечерието на посещението си миналата седмица Йоханес Хан.

Целта на западните санкции е смяна на системата в Русия, заяви преди два дни руският министър на външните работи Сергей Лавров.

В средата на октомври руският президент Владимир Путин беше посрещнат тържествено в Белград, където се включи в тържествата, посветени на освобождението на Белград от фашистка окупация. Той получи орден от сръбския президент.