"След като направи оценка на изпълнението на споразуменията от Минск, Европейският съвет реши да поднови санкциите с още шест месеца, до 31 януари 2017 г.", се казва в решението, цитирано от Ройтерс, Франс прес и БТА.

ЕС и САЩ наложиха санкции върху отбранителния, енергийния и финансовия сектор в Русия през юли 2014 г. заради подкрепата й за сепаратистките бунтовници в Източна Украйна.

В отговор Москва, която отрича обвинението, забрани вноса на селскостопански продукти от ЕС.

Европейският съюз вече продължи с още една година санкциите срещу Русия, въведени заради анексирането на Крим.

През последните месеци се усилиха гласовете в ЕС за премахване на санкциите, но въпреки това беше взето решение за тяхното удължаване.

Външният министър на Франция Жан-Марк Еро заяви след среща в Париж с руския си колега Сергей Лавров, че Франция иска премахването на антируските санкции възможно най-скоро.

Преди дни руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се продължава хранителното ембарго срещу Запада с година и половина до 31 декември 2017 година, предадоха световните агенции.

Днес руският премиер Дмитрий Медведев подписа съответното постановление за това, като то предвижда забрана от 6 август 2016 г. до 31 декември 2017 г. върху вноса в Русия на отделни видове селскостопанска продукция, суровини и храни със страна на произход САЩ, страните от ЕС, Канада, Австралия, Норвегия, Украйна, Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн.

Продължаването от ЕС на антируските санкции няма да промени външната политика на Руската федерация. Това заяви министерството на външните работи в Москва, цитирано от ТАСС.

"Ако сравним 2014 г. с 2015 г. взаимният стокообмен е намалял с 40 процента. Тази тенденция се запази и през тази година. Освен това рестрикциите влияят отрицателно и на общата икономическа ситуация в Европа. Като отстъпва пред силния задокеански натиск, Брюксел наказва на първо място собствените си производители.

Забавеният икономически растеж и загубата на работни места в резултат на линията на ЕС на санкции срещу Русия са отчетени в съответните доклади на Европейския парламент", заяви руското министерство на външните работи, като подчерта, че не драматизира продължаването на санкциите.

"От тях има и позитивен ефект за нашата икономика, която се адаптира към режима на ограничителни мерки, като намалява финансовата, икономическата и технологична зависимост от страните от ЕС. Надяваме се, че ако и когато в Брюксел надделее здравият разум и ЕС се откаже от логиката на противопоставянето и сдържането, ще можем да изведем на качествено ново равнище нашето сътрудничество", завършва текстът, разпространен от министерството.