Това съобщи Ройтерс, цитирайки представител на ЕС.

Запазваме статуквото, е посочил той след среща, посветена на обсъждане на изпълнението на примирието между Киев и проруските сепаратисти, предаде БТА.

"Никой дори не е говорил за възможността (за вдигане на санкциите) предвид ситуацията на място", отбелязва друг европейски източник.

За да започне поетапна отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия, може би ще е необходимо решение на лидерите на ЕС, посочва пък източник, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Днешното заседание на Комитета на ЕС на ниво постоянни представители по начало не бе упълномощено да вземе решение за санкциите. Задачата му бе да оцени ситуацията в Украйна. Засега можем да установим само запазване на нестабилно равновесие", каза той.

Пред Интерфакс европейски дипломат пък добави, че все още ЕС не намира основания за промяна на своята оценка на ситуацията, защото все още прекратяването не се спазва по надежден начин.

Оценката ще бъде продължена, както е и наредено от Европейския съвет, до края на октомври. Въпросът за начало на отмяна на санкциите може да бъде поставен на срещата на върха на ЕС на 23 и 24 октомври в зависимост от развитието на ситуацията в Украйна, допълва източникът.

ЕС констатира известно положително развитие в Украйна, но желае по-пълно прилагане на споразуменията от Минск за примирие между Киев и проруските сепаратисти, коментира говорителката на външнополитическата служба на ЕС Мая Коциянчич, цитирана от Ройтерс.

По думите й посланиците на страните членки са обсъдили днес положението в Украйна и са установили, че там е налице "окуражаващо развитие" в политическия процес и в прилагането на някои аспекти от Минския протокол. Същевременно посланиците са препоръчали "по-добро прилагане" на "съществени части" от протокола.

ЕС ще наблюдава ситуацията в Украйна и ако има основания, ще обмисли облекчаване или снемана на санкциите срещу Русия, допълни говорителката.

Последните санкции, които ЕС наложи на Русия на 12 септември, засягат "Роснефт", "Транснефт" и "Газпромнефт", 5 банки, оръжейни фирми, сепаратистки лидери.

По-рано Европейската комисия съобщи, че ще задели още 165 милиона евро в подкрепа на земеделските производители, пострадали от руските санкции. Новата програма включва неотложни мерки на пазара на бързо развалящи се плодове и зеленчуци и цели да изтегли от пазара излишъците.

Междувременно Киев и Москва започнаха взаимни разследвания след обвинения в геноцид.

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?