Санкциите влизат в сила от 1 август и ще действат една година с възможност да бъдат преразглеждани през 3 месеца, оповести Съветът на ЕС в свое прессъобщение, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА.

ВТБ държи 9,9% от акциите в капитала на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка. Акциите са на стойност 10 милиона евро и са "изцяло хеджирани“, каза неотдавна представител на руската банка.

Целта на санкциите е да ограничат достъпа на Русия до капиталовите пазари в ЕС като наложат забрана европейски граждани и компании да купуват и продават облигации, акции или каквито и да било финансови инструменти с падеж над 90 дни от руски финансови институции или от техни пълномощници, уточнява Съветът на ЕС.

В обхвата на новите санкции попадат финансови организации, в които делът на държавата пряко или косвено превишава 50 процента.

На 28 и 29 юли постоянните представители на страните членки на ЕС се договориха да затегнат санкциите срещу Русия с две отделни решения: първо, заради анексирането на Крим, и второ, заради ситуацията в Източна Украйна.

Списъкът с индивидуалните санкции беше разширен с още 8 физически лица и 3 организации, така че в момента съдържа 95 лица и 23 организации от Русия и Крим, уточняват от Съвета.

Утвърждавайки в юридическа форма договорката на посланиците за затягане на мерките във връзка с анексирането на Крим, министрите от ЕС приеха вчера ограничителни мерки за търговията и инвестициите, свързани с шест сектора:
инфраструктурни проекти в транспорта, телекомуникациите и енергетиката и във връзка с добива на петрол, газ и минерали.

Наложена беше и забрана за износа на ключово оборудване за Крим и Севастопол в тези шест сектора, както и забрана на финансовите и застрахователните услуги, свързани с трансакции в тези сектори.

Тази група санкции влезе в сила днес и се добави към вече действащата забрана за внос в ЕС на стоки от Крим и Севастопол, освен ако те не притежават украински сертификати.

В добавка към санкциите срещу руски финансови институции е предвидено ембарго на вноса и износа на оръжия и свързани материали от и за Русия.

Мерките ще се отнасят за нови договори, посочва се в съобщението на Съвета. Според Франс прес това ще позволи на Франция да спази договора си за продажба на два военни кораба "Мистрал" на Русия.