Русия обвини съюза в провеждане на "диктувана от Вашингтон политика", предаде Франс прес, цитирайки съобщение на министерството.

"Сегашната политика на ЕС вече не се основава на проверени факти, а се диктува от Вашингтон", се посочва в съобщението.

"Антируските санкции" свидетелстват "за неспособността на ЕС да изпълнява самостоятелна роля в световните дела", отбелязва руското дипломатическо ведомство, цитирано от БТА.

Санкциите, обявени от ЕС, "неминуемо ще доведат до покачване на цените на енергийния пазар в Европа", предупреждават оттам.

Вижте повече за санкциите на ЕС към Русия >>>

Санкциите на САЩ към Русия >>>

Руското външно министерство оценява "създаването на препятствия пред сътрудничеството с Русия в енергийната област" като "необмислена и безотговорна мярка".

От ведомството на външния министър на Русия Сергей Лавров смятат, че Вашингтон ще понесе реални загуби от разрушителната и недалновидната си политика след въвеждането на санкциите срещу Русия във връзка с украинската криза.

Освен това, министерството добави, че САЩ подкрепят „кървавата военна операция на украинските сили, които в разрез с всички международни закони са извършили ракетни атаки срещу мирни градове”. В същото време Вашингтон „продължава да отправя неоснователни претенции срещу нас”, се казва в изявлението, цитирано и от Фокус.

Междувременно Норвегия, която поддържа тесни икономически връзки с Русия,
особено в енергийната област, обяви намерението си да се присъедини към санкциите, обявени вчера от Европейския съюз срещу Москва.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За новите санкции на ЕС срещу Русия