"Постигнато беше политическо споразумение относно пакета от икономически санкции", каза говорителят на дипломатическата служба на ЕС.
Това споразумение беше постигнато по време на заседание на посланиците на 28-те в Брюксел, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Какво предвиждат санкциите

Посланиците са приели предложението на ЕК да бъде затворен достъпът на руски държавни банки (с над 50% държавно участие) до финансовите пазари в страните от ЕС.

ЕС ще забрани също така на руските държавни кредитни институции да продават ценни книжа в евро и да емитират акции в полза на европейски акционери.

Така европейските фирми и граждани няма да могат да купуват или продават облигации и акции на водещи руски банки.

Решението предвижда също така да бъде ограничен износът за Русия на оборудване за петролната промишленост и електрониката с двойно предназначение.

Франс прес уточнява, че според санкциите се забранява и продажбата на оръжия, на технологии с двойно предназначение, както и на технологии в областта на енергетиката.

Според ИТАР-ТАСС, пакетът икономически санкции включва временни ограничения върху предоставянето на отделни видове финансови и банкови услуги за Русия, върху сключването на нови договори в отбранителната сфера и продажба на техника с двойно предназначение.
Забранява се на Русия да бъдат предоставяни и продавани нови технологии и високотехнологично оборудване за нефтодобивния и газодобивния сектор.

ЕС е решил и да блокира авоарите на четирима руски бизнесмени, близки до президента Путин. Санкциите са насочени и срещу три компании, сред които една банка. Конкретни имена не се съобщават, посочва Франс прес.

Санкциите трябва да бъдат публикувани в сряда в официалния бюлетин на ЕС, за да влязат в сила.
Новият пакет влиза в сила в четвъртък.

Предупреждение за нови мерки

Икономическите санкции, приети днес от посланиците на 28-те в ЕС са силно предупреждение към Русия, но те могат да бъдат отменени, ако руските лидери престанат да дестабилизират Украйна, предупреди председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от Франс прес.

"Дестабилизирането на Украйна или на която и да е друга съседна страна ще има огромни последици за руската икономика", заяви Ван Ромпой.

"Решението днес беше неизбежно", каза германският канцлер Ангела Меркел и призова руската власт да поеме по пътя на деескалацията на напрежението и на сътрудничеството във връзка с украинския конфликт.

В противен случай срещу Русия нея може да бъдат взети нови мерки, добави канцлерът.

Досега ЕС наложи замразяване на авоари и забрана за издаване на визи на личности и различни организации и фирми, за които смята, че са влошили кризата в Украйна или са извлекли полза от нея.

САЩ разшириха списъка със санкции, въведени срещу руски компании заради ролята на Русия в Украйна. От санкциите са засегнати енергетиката, финансите и отбранителната индустрия.

В списъка на санкционираните руски компании се озовават руската банка ВТБ, Банката на Москва, Руската земеделска банка, както и Обединената корабостроителна корпорация на Русия.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За новите санкции на ЕС срещу Русия