Рестрикциите предстои да бъдат одобрени по-късно през деня от Съвета на постоянните представители на 28-те.

Какви санкции одобриха посланиците >>

ЕС вероятно ще включи още 4 физически и 3 юридически лица в "черния списък" със санкции срещу Русия и Украйна. Това пък съобщи днес за ИТАР-ТАСС европейски дипломатически източник от Брюксел, близък до Съвета на ЕС, предаде агенцията.

Неофициалните информации са, че новите санкции ще вклюват забрана за достъп на руски банки с преобладаващо държавно участие до европейските капиталови пазари. Сред имената се споменават руските банки Сбербанк и ВТБ.

Вчера ЕС реши да блокира авоарите на руски бизнесмен, близък на президента Владимир Путин и планира да санкционира по същия начин трима други олигарси, съобщи АФП, като се позовава на дипломатически източник.

Посланиците на ЕС се разбраха и за по-нататъшни мерки, ограничаващи търговията и притока на инвестиции в Крим и Севастопол, както бе възложено от Европейския съвет на 16 юли.

Съответният юридически акт ще бъде приет от Съвета на ЕС на 30 юли и ще влезе в сила същия ден вечерта, след като бъде обнародван в официалното издание на общността.

Санкции по сектори


Другите споменавани в последните дни варианти включват оръжейно ембарго, както и забрана за износ на стоки и технологии с възможна двойна употреба – гражданска и военна, предаде БНР.

Вчера руският президент Владимир Путин поиска от военнопромишления комплекс да ограничи вноса си.

Очакват се и мерки в областта на енергетиката, които да преустановят износа към Русия на модерни западни технологии за добив на газ и петрол, не се предвиждат обаче санкции, който да засегнат текущите доставки.

За да бъдат избегнати нови разногласия между страните от ЕС по целия пакет от санкции, председателят на ЕС Херман Ван Ромпой е предложил "да се спре възможността за предоставяне на Русия на нови технологии не в целия енергиен сектор, а само в областта на добива на петрол".

"Така технологиите в областта на добива на газ няма да попаднат в обсега на санкции, с което пък отпада един от проблемните въпроси в процеса на утвърждаването им", посочва неназованият дипломат, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Кой колко ще загуби?

Предварителните експертни оценки за щетите, които ще понесе руската икономика, са за десетки милиарди евро. Негативен ефект ще има и върху Европейския съюз.

Икономическите щети за ЕС от въвеждането на санкции по отрасли срещу Русия ще достигнат през тази година, по оценка на Еврокомисията, 40 милиарда евро (0,3 процента от брутния вътрешен продукт на ЕС), а през 2015 година - 50 милиарда евро (0,4 на сто от БВП на ЕС), информира електронното издание ИЮобзървър, цитирано от БТА.

Европейски лидери съгласуваха санкциите

Лидерите на Великобритания, Германия, Италия, САЩ и Франция се договориха на конферентна телефонна връзка вчера да предприемат нови мерки срещу Русия заради украинската криза, съобщи френското президентство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Лидерите са изразили съжаление, че Русия не оказва натиск върху сепаратистите да седнат на масата за преговори, и че не предприема действия за контрол над руско-украинската граница, се казва в съобщението от Елисейския дворец в Париж.
Те също така следят дали Русия оказва пряка военна помощ на сепаратистите.

"При тези обстоятелства петимата държавни и правителствени ръководители потвърдиха намерението си да приемат нови мерки срещу Русия", са казва в документа.

Канада, САЩ и Япония също се канят да наложат допълнителни санкции срещу Русия.

Япония ще замрази банкови сметки на физически лица и организации, които според Токио са участвали в дестабилизирането на ситуацията в Украйна. Сред мерките се предвижда и забрана за внос на редица стоки от Крим.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За новите санкции на ЕС срещу Русия