Русия още никога не се е сблъсквала с такива предизвикателства като днешните, заяви руският министър-председател, който представи днес в Държавната дума годишния отчет за дейността на кабинета, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"За пръв път през цялата история на Русия след разпадането на СССР, а донейде дори и в цялата история на Русия през 20-и век, през съветския и постсъветския период, страната ни бе подложена на два външни шока наведнъж - резкия спад в цените на петрола и безпрецедентно твърдия санкционен натиск", каза Дмитрий Медведев.

В историята на Съветския съюз и на Русия е имало и "близо 10 санкционни вълни", и периоди с много ниска цена на петрола - през 1998 г. например цената бе 9 долара за барел, напомни премиерът на федерацията.

Този спад, по думите му, е напълно сравним с днешния, като се вземат предвид промяната в покупателната способност на долара и рублата към днешна дата, средната заплата в Русия и други фактори.

Според Медведев обаче в съветската и руската история още не се е случвало, както сега, негативните "фактори да действат едновременно, засилвайки взаимно своето влияние".

Няма подробно да изброявам под какви санкции живеем вече почти година. Но практически няма нито един отрасъл на икономката, който да не е засегнат. Започвайки от финансовата сфера – под формата на ограничаване достъпа до чуждестранен капитал – и стигайки до вноса на технологии“, каза Медведев, цитиран и от РИА Новости, на която се позова "Фокус".

Той представи и експертни данни за щетите за Русия от санкциите.

„Загубите от въведените ограничения за нашата икономика са значителни, и няма да ги крия. По оценки на редица чуждестранни експерти, на Русия са нанесени щети за 25 млрд. евро (1,5% от БВП). През 2015 г. те може да нараснат няколко пъти“, каза руският премиер.

През първото тримесечие БВП на Русия, обхваната от икономическа криза поради санкциите на Запада, се е свил с около 2 процента, заяви Медведев, цитиран от Франс прес.

Ние разбира се оцеляваме. Научихме се да живеем без приток на чуждестранно финансиране. Живеем нормално. Но това, че тази ситуация не ни помагам е напълно очевидно. Всяка държава, подложена на санкции, попада в много трудно положение“, каза руският премиер пред Държавната дума.

Министър-председателят "нарече новото обединяване на Крим с Русия начало на нова епоха", изтъква ТАСС. "В историята на всяка държава има моменти, от които започва летоброенето на една друга епоха; точно такава стана 2014 г. за днешна Русия", заяви Медведев. Премиерът сравни по значение това събитие с падането на Берлинската стена и обединяването на Германия, добавя руската агенция.

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?