София възнамерява да изпрати хуманитарен конвой с храни и лекарства, за да помогне на етническите българи, оказали се в зоната на конфликта, но кога ще бъде изпратена тази помощ, ще зависи от това, кога доставката й ще бъде безопасна, уточни той, цитиран от БТА.

Той подчерта, че санкциите са единственият инструмент, с който ЕС и трансатлантическата общност като цяло разполагат в този момент, тъй като никой не иска да се стига до война.

"И ние се надяваме на политическо решение, на дипломатическо решение"
, каза външният министър Митов.

Той допълни, че страната ни е готова да реагира по съответния начин, ако споразуменията бъдат нарушавани.

"Ройтерс" посочи, че надеждите примирието да се задържи са помръкнали в петък с новините за първите убити и ранени от 3 дни насам, а Москва остро критикува думите на държавния секретар на САЩ, че лъже в очите, когато казва, че няма нейни войски и въоръжение в района.

Преди дни стана ясно, че САЩ  обмислят още санкции за Русия, а ЕС предупреди, че ще има нови санкции, ако мирното споразумение за Украйна се е провалило.

Порошенко се оплака на Меркел от нарушаване на примирието 

Президентът на Украйна Петро Порошенко разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел.

В хода на разговора двамата лидери са се изказали в полза на съблюдаване на минските договорености, обсъдили са икономическата ситуация в Украйна и са обсъдили възможността за пристигането на миротворчески корпус в страната.

"Събеседниците обсъдиха изпълняването на минските договорености за достигане на мирно урегулиране в Донбас. Президентът на Украйна увери Меркел, че страната му изпълнява договореностите, докато сепаратистите - не, като и досега не прекратяват огъня", се казва в съобщение на украинското президентство.

Порошенко е подчертал значимостта на усилията за разполагане на миротворчески контингент в Украйна, като Киев държи такъв контингент да бъде сформиран като мисия на Европейския съюз.

Междувременно, украинският премиер Арсений Яценюк изрази песимизъм по отношение на скорошен край на конфликта в Източна Украйна.

"Конфликтът няма да бъде разрешен за година, нито за две или дори за три", заяви Яценюк в интервю за украински тв канал.


Анкета: Ще донесе ли споразумението от Минск траен мир?