Това съобщи източник от руското министерство на селското стопанство, цитиран от ТАСС и БТА.

Премиерът Дмитрий Медведев разпореди да бъде разработен документ за разширяване на ограничителните мерки до страни нечленки на Европейския съюз, които обаче се присъединиха към санкциите срещу Москва.

Той не посочи точно кои страни има предвид. Миналата седмица обаче Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Черна гора, Албания, Молдова и Украйна се присъединиха към санкциите на ЕС.

Москва затяга контрола върху вноса на цветя от Холандия

Русия затяга контрола върху вноса на холандски отрязани цветя от 10 август, предадоха световните агенции.

Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор) съобщи, че проверки непрекъснато установяват, че холандските отрязани цветя са заразени с вредители.

От идния понеделник вносът на холандски цветя ще бъде позволен, само след като цветята преминат лабораторни тестове.

През юли Росселхознадзор заплаши да забрани вноса на отрязани цветя, изтъквайки като причина наличието на опасни от санитарна гледна точка организми.

Налагането на подобни процедури заплашва за наруши търговията между двете страни.

По данни на асоциацията на холандските производители на цветя износът на цветя и растения само за първото полугодие възлиза на 102 милиона евро, което е спад от 25 процента спрямо същия период миналата година, отбелязва Франс прес.

През 2014 година Русия бе четвъртата дестинация за износ на цветя и растения. Страната вече заема осмо място.

Русия е обвинявана, че използва санитарните проблеми като извинение за налагането на политически мотивирани забрани.

Освен това Москва се противопоставя на подкрепяния от Холандия призив за създаване на международен трибунал, който да съди отговорните за свалянето на малайзийския самолет МН-17 над Източна Украйна през юли миналата година. Около две трети от общо 298 жертви бяха холандци.