Продължен е срокът на действието на ограничителните мерки по отношение на Руската федерация, приложени от правителството на САЩ на 6, 16 и 20 март и на 19 декември миналата година,  предаде ТАСС, като цитира съобщение на Белия дом.

Тези санкции засягаха редица руски граждани, включително официални лица, както и представители на правителството на бившия президент на Украйна Виктор Янукович.

Освен това, мерките включваха редица бизнесмени от Русия, няколко компании и ръководството на самообявените Донецка и Луганска народни републики.

Според Белия дом, президентът Барак Обама стигнал до извода, че всички тези санкции следва да останат в сила и след 6 март 2015 година за още една година.

Отмяна на санкциите срещу Русия може да настъпи едва след пълното изпълнение на Минските споразумения от 12 февруари.

Това заяви пресслужбата на германското правителство след видеоконферентна връзка между канцлера Ангела Меркел и президентите на САЩ Барак Обама и на Франция Франсоа Оланд, премиерите на Великобритания Дейвид Камерън и на Италия Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предадоха Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА.

Същевременно евролидерите потвърдиха, че са готови да наложат нови санкции в случай на подновена ескалация, каца говорителят на Меркел - Щефен Зайберт.

"Основната цел остава изграждането на Украйна, която на основата на самоопределението и запазването на териториалната си цялост да може да определя собствения си път", посочи Зайберт.