Според BND паричните резерви на Русия в момента са 619 млрд. долара, което представлява 162% от държавните разходи за тази година. Това означава, че само с тези средства Русия би могла да издържи в продължение на 20 месеца.

BND смята също, че благодарение на ниския държавен дълг (13% от БВП) и големите парични резерви Русия може да устои на последствията от санкциите без видими щети за икономиката в продължение на 4 години.

Нови санкции от Москва

Русия разширява от 21 октомври ембаргото над европейски хранителни стоки, включвайки и животинските дреболии и брашна, мазнини и различни говежди, свински и птичи субпродукти, съобщи руската санитарна служба Росселхознадзор, цитирана от Франс прес и БТА.

Службата посочи, че през последните месеци са открити 17 нарушения на санитарните норми и са открити следи от антибиотици в продукти от Германия, Италия и Полша.

До този момент тези продукти не бяха включени в ембаргото за хранителни стоки, обявено от Русия в началото на август в отговор на западните санкции срещу нея, обясни говорителят на Росселхознадзор Алексей Алексеенко.

Той допълни, че решението е взето поради "нарушаване на нормите за безопасност".

В началото на август Москва наложи ембарго над повечето европейски и американски хранителни стоки в отговор на западните санкции срещу Русия във връзка с украинската криза.

Това ембарго, въведено за една година, бе предшествано от вълна от забрани за внос на храни, обявени от Росселхознадзор под различни санитарни претексти.

Москва често е обвинявана, че използва търговското оръжие, по-специално като се позовава на санитарни причини, като средство за дипломатически натиск над своите съседи.

По-малко от 10 процента от селскостопанския износ на Европейския съюз е насочен към Русия или 11 милиарда евро годишно, по данни на Европейската комисия. Това са главно плодове и зеленчуци, сирене и свинско месо.

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?