Новата програма включва неотложни мерки на пазара на бързо развалящи се плодове и зеленчуци и цели да изтегли от пазара излишъците, съобщи в официално комюнике европейската изпълнителна власт, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА. 

За първи път в списъка на подкрепяните са производители на портокали, мандарини и клементинки. Субсидии ще получат и производителите на зеленчуци и плодове в следните категории: ябълки, круши, моркови, краставици, чушки, домати, киви, сливи и грозде за консумация.

Общият обем на продукцията, която ще се възползва от тази подкрепа, е над 400 000 тона, се уточнява в съобщението.

Еврокомисията задели по-рано 33 милиона евро в подкрепа на пазара на праскови и нектарини, 125 милиона евро в помощ на производителите на бързо развалящи се плодове и зеленчуци.

На 7 август Русия забрани за една година вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия.

Вторият пакет ответни мерки на Русия срещу западните санкции, който включва ограничения върху вноса на промишлени стоки, е готов, но засега неговото прилагане се отлага.

Последните санкции, които пък ЕС наложи на Русия, са от 12 септември и засягат "Роснефт", "Транснефт" и "Газпромнефт", 5 банки, оръжейни фирми, сепаратистки лидери.

Днес посланиците на 28-те страни-членки на ЕС започнаха заседание, в хода на което ще оцени реализацията на мирния план на Украйна и изпълнението на условията на примирието с опълченците цел последващото възможна отмяна на санкциите срещу Русия. Това заяви пред ИТАР-ТАСС представителят на външщнополитическата служба на ЕС Майя Косянчич, предаде "Фокус".

Тя информира, че след оценка на споразумението, ЕК и външнополитическата служба на ЕС ще подготвят предложения за внасяне на изменения в санкциите срещу Русия. Самата дискусия за смекчаване на режима ще започне през октомври.

Преди два дни руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че Москва няма никакво желание да продължи войната на санкциите и поясни, че е време да се повтори "рестартът" - дума, използвана по-рано от Вашингтон да опише политиката на размразяване на руско-американските отношения.