Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, обясни на пресконференция в Брюсел, че до края на месеца приложението на примирието ще бъде оценено.

"Ако бъде установено правилно приложение, ЕК и Европейската служба за външно действие може да бъдат поканени да предложат промени в наложените санкции. Прекалено рано е да се каже какво може да бъде променено в наложените санкции", отбеляза Кочиянчич, цитирана от БТА.

По думите й всички предприети мерки (срещу Русия) подлежат на преразглеждане според развитието на събитията в Украйна.

Кочиянчич допълни, че всички решения за налагането, облекчаването и отмяната на санкциите се одобряват с единодушие в Съвета на ЕС.

Последните санкции
, които ЕС наложи на Русия, са от 12 септември. Те засягат "Роснефт", "Транснефт" и "Газпромнефт", 5 банки, оръжейни фирми, сепаратистки лидери.
Вторият пакет ответни мерки на Русия срещу западните санкции е готов.

"Газпром" не се нуждае от доставки на западно оборудване и ембаргото върху износа на такова оборудване за Русия няма да повлияе на дейността на компанията", заяви днес зам.-председателя на управителния съвет на руския газов монополист Александър Медведев по време на конференцията "Петрол и газ в Сахалин".

Междувременно европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер призова да се избягват санкциите спрямо газовия отрасъл на Русия.

"Ежедневните доставки на газ, надеждността на доставките в енергийния отрасъл не трябва бъдат политически инструмент“,
заяви той.

Италианските власти конфискуваха имущество за 30 милиона евро на близък сътрудник на руския президент Владимир Путин, прилагайки санкциите на ЕС, съобщи ДПА, позовавайки се на италианския печат.
Данъчната полиция иззе луксозен хотел в Рим, апартамент и три вили в Сардиния и друга вила северно от италианската столица - собственост на Аркадий Ротенберг, съобщиха в. "Кориере дела сера" и "Месаджеро".
Властите са блокирали банкови сметки и акции на руския предприемач.

Ротенберг, включен в черния списък и на САЩ, е дългогодишен приятел на Путин. Според американското сп. "Форбс" той се нарежда 479-и сред милиардерите в света със състояние от 3,4 милиарда долара.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че са започнали да изтеглят артилерията си на местата, където украинската армия е направила същото, съгласно споразумението от Минск, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Десетки хиляди руснаци участваха преди два дни в шествие против военните действия на територията на Украйна.

АНКЕТА: Приемате ли прилагането на икономически санкции с геополитически цели?