Русия ще въведе временно забрана за внос на отделни стоки от Турция.
Русия въвежда засилен контрол върху доставките на хранителни продукти от Турция и ще прави допълнителни проверки на границата и при производството им.

Наложена е забрана или ограничения на редица дейности на руска територия на организации под турска юрисдикция.

Действието на безвизовия режим между Русия и Турция ще бъде преустановено на 1 януари.

От същата дата се забранява наемането на турски работници от руски работодатели.

Руските туроператори ще трябва да се въздържат да предлагат на граждани на страната туристически продукти, предвиждащи посещение на турска територия.

Руският президент нареди на правителството да забрани чартърните полети между Русия и Турция.

Контролът върху дейността на турските автомобилни превозвачи на руска територия ще бъде засилен с цел гарантиране на сигурността.

Путин нареди още да бъде обезпечена сигурността на морските пристанища в Азовско-Черноморския басейн.

Санкциите, наложени днес от Русия на Турция, само задълбочават проблема между двете страни, предупреди високопоставен представител на турските власти.

"Санкции като тези само ще навредят на връзките. Тези стъпки не улесняват нищо, те само задълбочават проблема", подчерта той.

Указът не беше изненада след острата размяна на реплики

Руското правителство започна преди няколко дни подготовката на икономически мерки срещу Турция, които могат да доведат до спирането на големи съвместни проекти ("Турски поток" и първата турска АЕЦ), както и ограничаването на търговските връзки.

В петък руският външен министър Сергей Лавров обяви, че властите са взели решение да прекратят безвизовия режим за турски граждани от 1 януари 2016 г.

По-рано през седмицата властите призоваха руснаците да не пътуват в Турция, която е една от предпочитаните от тях туристически дестинации.

В рамките на разразилата се размяна на реплики от вторник насам Лавров и президентът Путин неколкократно определиха свалянето на руския самолет като целенасочена провокация. Отправено бе и обвинение за  фактически връзки на Турция с терористичната групировка „Ислямска държава”.

В сряда турския президент Реджеп Ердоган определи твърденията като „клевети” и каза на руските власти да се „засрамят”.

Премиерът Ахмет Давутоглу се опита да тушира част от напрежението, след като с авторска статия в лондонския вестник „Таймс” призова за единство между двете страни в борбата с „Ислямска държава”.

Турският президент Реджеп Ердоган също промени риториката

Турският президент  направи обрат и промени политическата риторика по отношение на Русия. Пред неговите симпатизанти в Анкара Ердоган каза, че е "натъжен от свалянето на руския самолет".

Той отново повтори правото на страната му да защитава въздушното си пространство, но в значително променен стил и начин на говорене.

Ердоган използва помирителен тон спрямо Русия, отбелязва CBC News.
"Много бихме искали това никога да не беше се случило, но стана...Надявам се подобно нещо никога повече да не случи", каза Ердоган и призова двете страни да имат положително отношение към случая.

Турският президент изрази надеждата, че ще има възможност да се срещне с Владимир Путин по време на форума за климатични промени в Париж.

Сирия обвини Турция, че е увеличила доставките на оръжия за ИД

Сирийската армия обвини днес Турция, че е увеличила доставките на оръжия, муниции и оборудване за терористите в страната, предаде Ройтерс, като цитира нейно изявление.

Тя твърди, че оръжия са били доставени с пратки, определени от турското правителство като хуманитарна помощ.

Сирийската армия обвини още Турция, че е подложила на минометен обстрел нейни позиции снощи.

Сирийските власти квалифицират всички бунтовници, които се сражават срещу тях като терористи.

Бригаден генерал от сирийската армия Али Майхуб обвини Турция, че доставя оръжия на терористите, в замяна на което получава от тях петрол на ниски цени, културни ценности, заграбени от Сирия и Ирак, както и други контрабандни стоки.