Държавният департамент на САЩ публикува тези дни списък с 39 руски организации - оръжейни компании и разузнавателни служби - с които отсега нататък е забранено да се търгува според нов американски закон заради анексията на Крим от Русия и руската "намеса в изборите в САЩ".

Сред тези юридически лица, свързани с руските въоръжени сили и разузнавателни агенции, са големи износители на оръжия като Рособоронекспорт и прочутия концерн "Калашников". Други компании в черния списък са "МиГ", "Сухой" и "Ижмаш".

Всяка фирма, която участва в значителни транзакции с тези компании, рискува да бъде санкционирана от САЩ.

Санкции
те трябва да влязат в сила в края на януари догодина.

Русия засега "не отговаря" на "недружелюбните стъпки" от страна на САЩ, но с това "провокира нови и нови агресивни стъпки срещу себе си", предупреждава Михаил Делягин, цитиран от БТА.

Според него, например, във връзка с президентските избори в Русия през март Вашингтон може да замрази руските инвестиции в американски ценни книжа.

"И това няма да подрони рейтинга на САЩ, нали ни разглеждат в същата категория, както Иран, чиито десетки милиарди долари навремето бяха замразени, защо да не замразят и нашите стотици милиарди?", разсъждава той.

Вестник "Ведомости" обяснява в редакционен коментар защо е опасна за Русия принципно новата структура на поредните американски санкции - сега вече те може да засегнат не само руски организации и физически лица, но и партньорите им в цял свят.

Това според изданието създава около Русия потенциално огромна зона на опасност и съществено вдига нивото на риска за чужденците, работещи с руски компании, интегрирани в глобалния икономически свят.

Ако САЩ последователно и системно попълват санкционните списъци, новият механизъм, прехвърлящ тази "токсичност" върху партньорите на Русия, може да формира потенциално безкрайни вериги от контрагенти на Москва, които "се заразяват" взаимно, обяснява всекидневникът.

Кремълската пропаганда може да използва това за нов залп от изявления колко е полезно Русия да замества вноса с родно производство и колко е нужно да гради нови икономически вериги. "Но е невъзможно и нелепо през 21-и век да се създава изцяло суверенна икономическа, финансова и технологическа система", смята "Ведомости".

Санкциите ще траят дълго и изолацията на Русия може да продължи с десетилетия. Тогава всякакви лични гаранции, дори президентски, няма да са достатъчни. И надали ще може да се формира нова политическа реалност, в която санкциите да се заобикалят "по приятелски", пише в заключение "Ведомости".

Последните действия на американците пряко засягат Турция. Анкара, която сключи с Москва сделката за системите С-400, се сблъсква с проблема - "блокиране на платежните системи", пише Окан Мюдерисоглу във в. "Сабах".

Включването на някои руски системи в списъка със санкции на САЩ не само възпрепятства използването на американските платежни системи, но и ограничава възможността за действия чрез други финансови институции. На Турция в известен смисъл се изпраща сигналът:

"Откажи се от купуването на това въоръжение". А на практика казват: "Ако опиташ да купиш С-400, няма да можеш да използваш долара, няма да можеш да влезеш в американската банкова система или в системата за парични преводи, даже няма да можеш да задействаш посредниците, работещи със САЩ".