"Ние с Еманюел Макрон съобщихме за хода на минския процес и работата в нормандския формат", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от ТАСС и БТА.

"Тук, за съжаление, сме принудени да констатираме, че не се наблюдава голям напредък. Примирието постоянно се нарушава и затова липсва достатъчна основа за продължаване на политическия процес", обясни канцлерът.

"При тези обстоятелства всички единодушно казаха, че е нужно санкциите да бъдат продължени", заяви Меркел.

По думите й, на срещата на върха на ЕС Германия и Франция са получили "подкрепа, що се отнася до продължаването на минския процес".

Председателят на комисията по външни работи на руската Дума Леонид Слуцки окачестви продължаването от ЕС на санкциите заради неизпълнение на Минските споразумения като абсурдно.

"Формулировката (на председателя на Европейския съвет Доналд) Туск за недостатъчно изпълнение на Минските споразумения е абсурдна и предизвиква единствено недоумение", заяви Слуцки пред журналисти.

По думите му Русия се е "уморила да повтаря", че не е страна нито по Минските споразумения, нито в конфликта в Украйна.

САЩ междувременно заявиха, че са обезпокоени от случаи на насилие, извършено от сепаратистите срещу наблюдатели в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че на 20 юни представители на специална мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са били тормозени, заплашвани и по тях е било стреляно. През април американски лекар, прикрепен към наблюдателите, е загинал, след като камионът му попаднал на експлозив.

"Тези случаи са част от по-широка кампания да се попречи на международната общност да види какво се случва в Източна Украйна", каза Науърт.

"Призоваваме Русия да използва влиянието си, за да се сложи край на тази кампания на сплашване и да зачита ангажимента си за предоставяне на свободен, пълен и безопасен достъп на наблюдателите от ОССЕ."