Това пише вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА, коментирайки санкциите срещу Русия, които САЩ наложи.

Изданието отбелязва, че в резултат на приемането на законопроекта е възникнал нов спор, създаващ заплаха за съществуващия на запад съюз по темата Русия. Вестникът посочва още, че ръководителите на ЕС са обвинили САЩ, че използват новия кръг санкции, за да прокарат своите икономически интереси за сметка на Европа.

Европа възнегодува срещу решението на Камарата на представителите за затягане на санкциите срещу Русия, пише "Файненшъл таймс". Вестникът посочва, че предизвиканото от решението безпокойство сред старите съюзници на Америка се явява усложняващ фактор за общи действия срещу Русия.

"Гардиън" отбелязва, че Москва нееднократно е предупреждавала САЩ, че ще отговори на предприеманите срещу нея действия, които оценява като актове на враждебност.

По отношение на безпокойствата в ЕС вестникът пише, че ако САЩ не вземат предвид в действията си интересите на съюза и не обявят, че европейските компании няма да попадат под ударите на санкциите, Европейската комисия най-вероятно или ще иска арбитраж в Световната търговска организация, или ще обяви съответното американско законодателство за неприложимо на европейска територия.

Федералното правителство на Германия предупреди да не се прави индустриална политика чрез санкции, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Вестникът посочва, че кабинетът в Берлин е реагирал сдържано на приетия законопроект в САЩ. Изданието пише също, че германското правителство смята, че в приетия текст има осезаем напредък в сравнение с първоначално планираната версия, но все пак запазва критиките си. Вестникът оценява становището на Брюксел като по-скептично.

"Ню Йорк таймс" посочва, че в Европа има опасения, че санкциите може да се отразят на енергийния пазар и най-вероятно ще засегнат проекта за газопровод "Северен поток-2", който е предизвикал разгорещени дискусии и е собственост на "Газпром", но в него дялове имат и европейски компании.

Ще може ли Русия да накаже САЩ, без да пострада тя самата?, пише в. "Комерсант" по повод новите рестриктивни мерки на Вашингтон срещу "руски физически и юридически лица и цели икономически отрасли".

Шефът на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов, който преди изразяваше надежди, че новият американски лидер ще успее да нормализира отношенията с Русия, твърди сега, че "надеждата умира", добавя вестникът.

САЩ санкционират между другото европейските концерни "Шел" и "Тотал", които купуват в големи мащаби производствени мощности за втечняване на газ от щатите, но са и важни партньори в руски проекти, отбелязва руското издание на "Форбс".

"Излиза, че американците са наложили санкции върху големи купувачи на своя собствен газ. Абсурд на квадрат", коментира всекидневникът.

Новият американски закон за антируски санкции, колкото и да е парадоксално, вече носи ползи на Русия, пише "Взгляд". "Защото не е само антируски и антитръмповски, но и антиевропейски закон, сиреч задълбочаващ вътрешните противоречия в единния Запад. Европа все повече се убеждава, че с думите си за "атлантическа солидарност" американците само прикриват собствените си користни цели", заявява онлайн изданието.