Лидерите на Европейския съюз удължиха с шест месеца тежките икономически санкции, които Съюзът наложи на Русия заради ролята й в украинския конфликт, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес и БТА.

"Договорено е. ЕС ще удължи икономическите санкции срещу Русия" заради неизпълнението от нея на Минските споразумения, написа Туск в Туитър.

Санкциите, които са насочени предимно срещу руски банки и фирми от военно-промишления комплекс, изтичаха в края на юли, но сега те ще останат в сила до януари 2018 г.

ЕС първоначално наложи санкции на Русия преди три години заради анексията на Крим. Европейските лидери отдавна спорят дали да увеличат дипломатическите контакти с Москва успоредно със санкциите, отбелязва Асошиейтед прес.

САЩ затегнаха санкциите срещу Русия

Вчера САЩ обявиха затягане на санкциите срещу Русия заради нейната подкрепа за проруските сепаратисти в Източна Украйна и заради анексията на Крим.

Новината бе съобщена в деня, в който в САЩ беше украинският президент Петро Порошенко, където разговаря с американския вицепрезидент Майк Пенс и има кратка среща и с президента Доналд Тръмп.

Сергей Лавров: Напразни опити да се окаже натиск на Русия

Руският външен министър разкритикува новите санкции на САЩ срещу Русия и заяви, че те сериозно застрашават двустранните отношения в тяхната цялост, предаде Франс прес.

Санкциите, които Вашингтон наложи на Москва заради ролята й в украинската криза, са "напразни опити да се окаже натиск на Русия", заяви Лавров, който отбеляза, че руско-американските отношения "и без това са в сложен период".

В телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън Сергей Лавров е заявил, че опитите да се окаже натиск на Русия чрез санкции са напразни, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.