Радев пита колко дълго санкциите ще разделят Европа

stat
07:09  |  17 февруари 2017 / Редактор Виктор Стефанов / обновено преди 40 минути

Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи и единствено вредят на икономиките на Русия и ЕС.
Това заяви президентът Румен Радев в интервю, публикувано на уебсайта на телевизия "Евронюз" и цитирано от БТА.

"Ясно е, че анексията на Крим е нарушение на международното право и България подкрепя твърдо всички принципи на международното право. Големият въпрос сега е колко дълго Европа ще стои разделена от санкции, които подкопават доверието - 5, 10, 50 години?", каза Радев.

На въпрос дали ще настоява България да се обяви срещу продължаване на санкциите, когато ЕС гласува по този въпрос през юли, президентът отговори, че дотогава има много време, а контекстът се мени с всеки изминал ден.

"Когато правителствата на Доналд Тръмп и Владимир Путин постигнат споразумение за подобряване на диалога, увеличаване на доверието и спрат да мислят през призмата на санкциите, как ще реагира Европа?", каза той.

Българският президент смята, че проблемът на Европа с мигрантите е неяснотата колко хора може да приюти и на каква цена за социалната система.

"В България има корупция, но не бих казал, че сме най-корумпираната страна в Европейския съюз", заяви Радев по повод последните негативни констатации за страната ни от организацията „Трансперънси Интернешънъл“, предаде и БНР.

Президентът подчерта, че страната ни трябва да увеличи усилията си в борбата срещу корупцията и престъпността.

Радев даде това интервю в навечерието на започващата днес Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Сред участниците във форума, освен българския президент,  ще са лидерите на ООН, НАТО, Европейския съвет, германският канцлер Ангела Меркел и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

В баварската столица ще бъдат обсъдени миграционната криза в Европа, перспективите за европейската отбрана, ситуацията в Близкия Изток и борбата с тероризма.


Последно в Политика


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?