В текста, разпратен от външната служба на ЕС до страните-членки, се казва, че предвид влошаването на ситуацията в Украйна, Съветът на ЕС приема да удължи с 6 месеца действието на ограничителните мерки срещу лица и организации, застрашаващи или подкопаващи украинския суверенитет и териториална цялост, да добави нови лица в списъка и да подготви нови мерки, съобщава "ИЮ Обзървър", цитиран от БТА.

Европейската външна служба и ЕК трябва до седмица да представят предложение по разширяването на списъка. Освен това да извършат подготвителна работа по евентуални допълнителни ограничителни мерки, се казва в документа.

Освен разширяването на списъците, няма да има засилване на икономическите санкции срещу Москва, твърди Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници. Въпросът обаче засега остава открит и предстои да бъде разгледан до срещата на лидерите на ЕС на 12 февруари.

Като цяло ЕС смята, че наложените това лято секторни санкции вече са засегнали тежко руската икономика, допълнил източникът.

Външните министри на ЕС планират да обвинят Русия за обстрела на украинския град Мариупол миналия уикенд, при който загинаха 30 души. Москва отрича обвинението. 

Продължаващата и нарастваща подкрепа за сепаратистите от Москва показва отговорността на Русия, се казва в проектодокумента. В него се подчертава, че всякакво смекчаване на позицията на ЕС зависи от това, до каква степен Русия ще изпълни мирните споразумения от Минск.

Спазването на споразуменията изисква "изтегляне на незаконните и чуждестранни въоръжени групи, военна техника, бойци и наемници, контролиране на руско-украинската граница с постоянно наблюдение на ОССЕ, както и предсрочни местни избори в части от регионите Донецк и Луганск". Наблюдателите трябва да получат достъп и до Донецк и Луганск, допълва Ройтерс.

Освен това Съветът ще осъди действията на сепаратистите.

Външните министри критикуват Русия и за военната й пропаганда, а след призивите на десетина и повече европейски страни ЕС да вземе мерки против пропагандната кампания в проекта за заключителен документ е написано:

"Съветът възлага на върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини да увеличи усилията за по-нататъшно подобрение на стратегическата комуникация в отговор на руската дезинформационна дейност".

От Украйна се очаква да предприеме правни стъпки, които да позволят на Международния наказателен съд в Хага да разгледа обвиненията за престъпления срещу човечеството, извършени на територията й през 2014-2015 г. Освен това страната се призовава да ускори реформите, които са ключови за асоциирането и интеграцията на Киев.

Заключителният текст, както и всякакви нови санкции, трябва да бъдат приети чрез единодушие.

Гърция обаче се оказва непредсказуемият елемент, отбелязва "ИЮ Обзървър".
Новото гръцкото правителство вече даде сигнал, че търканията с европейските партньори може да се пренесат от икономиката към външната политика, след като СИРИЗА се разграничи от призива на ЕС за разширяване на санкциите срещу Русия.