Левицата предложи в програмата за седмицата да се включи обсъждане на Проект на решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна.

Идеята на социалистите, които не за първи път настояват за това, е да се вземе такова решение преди предстоящата утре извънредната среща на министрите на външните работи на ЕС по тази тема.

Бившият външен министър и депутат от БСП Кристиан Вигенин заяви, че санкциите срещу Русия не са дали резултат, напротив конфликтът се е задълбочил, няма диалог, а икономическите загуби са за всички. Той призова България да прояви по-различен подход и да върне нормалността на отношенията.

"На първо място разговорът да е тук в Народното събрание, надяваме се в този разговор да не се делим на "фоби" и "фили", призова Вигенин.

Предложението обаче не получи достатъчно подкрепа - против бяха 76 депутати, 34 се въздържаха, а "за" бяха само 66 народни представители  - 30 от БСП, 7 от ДПС, 11 от Български демократичен център, 7 от "Атака", 9 от АБВ, един от ГЕРБ, и един независим.

Мнозинството не прие и предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров за изслушване на премиера, министрите на външните работи и на отбраната във връзка с посещенията на държавния секретар на САЩ Джон Кери, външния министър на Великобритания Филип Хамънд и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Тези посещения бяха съпътствани с пълна дезинформация. Не се разбра защо точно са дошли тези господа, останаха догадки, предположения и анализи, които не се базират на ясни факти. България се готви да даде натовска база на нос Шабла", заяви Сидеров.

Той подчерта, че "Атака" е внесла проекторешение за недопускане на база на НАТО. От партията имали предположение, че тези три посещения са предизвикани от желанието България да бъде въвлечена във военни действия.

Депутатите обаче отхвърлиха предложението му - "против" бяха 88 души, "за" - 48, а 37 се въздържаха.

Националистът поиска прегласуване с мотива, че става въпрос за съдбата на България.

"Ако утре вашите избиратели ви питат какво си говори премиерът с Кери, какво ще им отговорите?", обърна се той към колегите си.

След прегласуването обаче предложението отново не мина.

Тогава той заяви, че "Атака" започва кампания в цялата страна срещу настаняването на натовска база в България. Сидеров призова всички "будни и честни български граждани" да се присъединят, за да покажат, че не искат да бъдем "военна площадка на САЩ, за техните опасни игри", че не искат да воюват с Русия.

Той обяви, че през последните дни до партийната централа е достигнала информация, че в различни градове на страната върви процес на мобилизация, т. е. изпращат се повиквателни към военнослужещи от резерва и им се казва къде точно ще се явят в случай на нужда.

Народните избраници почетоха с минута мълчание паметта на зам.-председателя на Народното събрание Росица Янакиева, която почина на 26 януари, а вчера беше погребана.

АНКЕТА: Да увеличи ли България средствата за отбрана?