Ден след като МВР и транспортното министерство обявиха, че подготвят по-строги мерки срещу нарушителите на пътя, от пресцентъра на вътрешното министерство съобщиха, че само за седмица са установени близо 12 хиляди нарушения.

Издадени са 6 хиляди фиша, съставените актове са 4100. Пътните полицаи са хванали 559 шофьори без книжка.

За седмицата от 28 септември до 4 октомври в 136 катастрофи са загинали 8 души, а ранените са 170.

Очакванията към новите мерки срещу безумието на пътя са да ограничат и нощните гонки, които тормозят хората от години. Организаторите и участниците на подобен вид състезания са застрашени от затвор между 1 и 6 години.

Един от участниците в скоростния живот по улиците на София заяви пред БНТ: "Отказването от високите скорости няма как да стане. Или го имаш в себе си или го нямаш. Това е нещо, което ти е до живот”.

За друг времето прекарано зад волана на спортен автомобил те кара да не мислиш за нищо, малко е като наркотик.

Тези момчета разказват, че в момента само в София има поне 1000 души, които активно участват в нощните гонки. Всички се познават, организират се през социалните мрежи.

В опасните надпревари отскоро се включват все повече младежи, току-що взели книжка, на по 18 години. Карат луксозни автомобили, закупени от техните родители. Без опит зад волана развиват скорост от над 200 км./час.

"Те камерите общо взето се знаят къде са, така че това не е проблем. Трябва да има на 100 метра камери”, сподели един от тях.

През последния месец на пътя има повече патрули и гонките се организират по-трудно, признават момчетата. Категорични са, обаче, че предложенията за по-тежки наказания няма да ги откажат от състезанията.

Нещо повече – смятат да протестират срещу намерението за криминализиране на гонките. Решението на проблема виждат в построяването на писта, където да карат.