Иран е изпълнил предварителните етапи, необходими за прилагането на споразумението, сключено на 14 юли 2015 година, заяви шефът на МААЕ Юкиа Амано в комюнике, разпространено във Виена, където първите дипломати на САЩ, Иран и ЕС се бяха събрали за последни дискусии, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Международната общност вдига всички икономически санкции, свързани с ядрената програма на Техеран съгласно споразумението от 14 юли 2015 година. Това обявиха във Виена първите дипломати на Европейския съюз и Иран Федерика Могерини и Мохамад Джавад Зариф.

Тъй като Иран изпълни всичките си задължения, многостранните и националните икономически и финансови санкции, свързани с ядрената програма на Иран, ще бъдат вдигнати, заявиха двамата дипломати в обща декларация.

ЕС вдигна икономическите и финансовите санкции

Европейският съюз публикува в Официалния си вестник решението за вдигане на санкциите срещу Иран, свързани с ядрената му програма. Решението за вдигане на санкциите влезе в сила с публикуването му в Официалния вестник на ЕС - по-малко от час след официалното му одобряване от 28-те страни членки.

Президентът Хасан Рохани поздрави иранската нация

Президентът Хасан Рохани приветства прилагането на ядреното споразумение, като поздрави иранската нация с блестящата победа, предаде Ройтерс.

"Благодаря на Бог за тази благословия и прекланям глава величието на търпеливия народ на Иран. Поздравления за тази славна победа", написа Рохани в Туитър.

САЩ също вдигат санкциите срещу Иран

Президентът на САЩ Барак Обама подписа изпълнителна заповед, вдигаща американските санкции срещу Иран, свързани с ядрената му програма, след като Техеран изпълни ангажиментите си съгласно споразумението със световните сили, предаде Ройтерс.

В заповедта, публикувана от Белия дом, Обама заяви, че изпълнението на споразумението от страна на Иран бележи фундаментална промяна в обстоятелствата по отношение на ядрената му програма. Обама е информирал лидерите на Конгреса на САЩ за мярката.

Съветът за сигурност на ООН вдигна повечето санкции

Съветът за сигурност получи вчера доклад от Международната агенция за атомна енергия, потвърждаващ, че Иран е изпълнил задълженията си съгласно ядреното споразумение със световните сили от 14 юли 2015 година, което автоматично слага край на повечето санкции от ООН, заявиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Получаването на доклада на МААЕ от Съвета за сигурност отменя седем предишни резолюции, които сега са заменени от една, приета на 20 юли, която продължава само някои ограничения.