Позицията беше обявена в навечерието на посещението на гръцкия премиер в руската столица, предаде БНР.

Политиката на санкции срещу Москва е безсмислена", заяви Алексис Ципрас в интервю за руската агенция ТАСС.

Преди посещението си в Москва той заяви за първи път официална позиция срещу санкциите, наложени от Европейския съюз. Според политическите наблюдатели гръцката страна ще окаже натиск или ще наложи вето върху продължаване на санкциите заради напрежението в Украйна.

Пред медиите Ципрас заяви, че „политиката на санкциите е безсмислена“ и трябва да се прекрати напрежението в Украйна по пътя на дипломацията.

Гръцката управляваща партия Сириза търси път за сваляне на руското ембарго за гръцките стоки. Преди изборите Ципрас пое ангажимент пред фермерите, че няма да допусне и тази година щети за производителите на плодове и зеленчуци, които внасяха на руския пазар.

С тази дипломатическа мисия е и визитата на министъра на енергетиката днес в Москва. От руската столица министър Лафазанис съобщи, че започва „нова ера“ в гръцко-руските отношения в интерес и на двете страни. Атина очаква намаляване цената на руския газ за Гърция, както и навлизане на мащабни руски инвестиции в изправената пред колапс гръцка икономика.