На заседание в Брюксел те направиха опит да успокоят тревогите, че избирането на крайнодясно, враждебно към санкциите правителство в Гърция може да преобърне европейската политика към Москва, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Победата на радикалната лява партия СИРИЗА в Гърция до голяма степен бе възприета като засилване на неуспешните преди усилия на Русия да разедини членовете на ЕС и да саботира политиката на санкции на съюза. В крайна сметка обаче Гърция се отказа от острите изявления, осъждащи санкциите, и се присъедини към останалите страни в 28-членния блок в единодушния вот за разширяване на списъка на санкционираните лица (сепаратисти от Източна Украйна и руснаци) и за работа в подготовка на "по-нататъшни действия" за оказване на натиск върху бунтовниците да спазват мъртвороденото примирие от миналата година.
 
Гърция се присъедини към останалите страни, подкрепяйки удължаването с 6 месеца на наложените през март миналата година санкции, чийто срок на действие иначе скоро би изтекъл, отбелязва вестникът.

Примиряването на новото гръцко правителство бе приветствано с оптимизъм като признак, че въпреки острите изявления на гръцките представители в последните дни, Атина ще продължи да работи с партньорите си в ЕС, включително - може би - по обслужването на дълга си.

"Ню Йорк таймс" цитира литовския външен министър Линас Линкевичюс, който казва в интервю, че на заседанието далеч нямало толкова спорове, колкото очаквал, след като гърците "били принудени да променят непреклонната си позиция".

Вестникът цитира и ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини, според която единодушният вот свидетелства за нещо много важно - че участниците са успели да запазят единството си.

Избирането на СИРИЗА зарадва мнозина в Кремъл. Подобни радикални партии бяха една от основните му мишени в стремежа за саботиране на европейската политика по отношение на Украйна, казва пред "Ню Йорк таймс" анализаторката от базирания в Брюксел Център за Европейска политика Аманда Пол.
 
Гърция е източноправославна страна като Русия и гърците често гледат на Москва със значително по-голяма симпатия, отколкото повечето други европейци, особено онези, чиито страни са били завладени или окупирани от Съветския съюз.
 
Русия се опитва да създава връзки с анти-институционални партии (както леви, така и десни) в чието лице вижда удобна стенобойна машина срещу позицията на ЕС за Украйна. СИРИЗА обаче е първата политическа формация от този вид, която идва на власт, и победата й ще е важна проверка дали стратегията на Путин на принципа "разделяй и владей" работи, казва анализаторката.

АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?